Jak spočítat věk psa v lidském měřítku a jak život vašeho mazlíčka prodloužit

 Mazlíčci 
05. května 2020 08:35 / Hana Jordánová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Psi se velmi často podobají svým majitelům JumpStory
Určitě jste se někdy zamysleli nad věkem vašeho psího kamaráda. Existují různé metody, které vám pomohou dopátrat se skutečného věku psa v lidském měřítku. Přečtěte si, jak starý je váš pes a jak jeho věk můžete prodloužit.

Když si pořizujete nového domácího mazlíčka, ani ve snu vás nenapadá, že to roztomilé, všechnohryzající štěňátko jednou zestárne. O to hůře se pak s tím smiřujete.

Stárnutí je přirozenou a předpokládanou součástí života. Organismus postupně spíše degeneruje, než aby se oživoval. To samozřejmě neznamená, že by se zdravotní neduhy a nemoci vašich miláčků nedaly léčit. Majitelům psů stejně jako veterinárním lékařům musí jít o to, aby zvíře udrželi co nejdéle v nejzdravějším a nejaktivnějším stavu. Negativní přístup s propásnutím času efektivního léčení nic dobrého přinést nemůže. Proto rozhodně doporučujeme pravidelné návštěvy u veterináře.

Co je zákadem pro dlouhý život psa?

Základem dlouhého života psa je stejně jako u lidí zdravý životní styl. Co to znamená pro vaše čtyřnohé kamarády? Kvalitní strava a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Určitě jste si všimli, jak často se psi podobají svým majitelům.

Pokud se páníček pejska nerad hýbe a trpí nadváhou, je velmi pravděpodobné, že jeho pes na tom bude stejně. Takový pes se dožívá nejen nižšího věku, ale také jeho zdraví má sníženou kvalitu. Psi s nadváhou trpí problémy pohybového aparátu, časté jsou i problémy se srdcem a dýcháním.

Naopak psi majitelů, kteří jsou sportovně založeni, se dožívají vyššího věku a těší se pevnému zdraví.

Kolika let se psi dožívají

  • malá plemena psů do 10 kg – až 18 let
  • střední plemena psů do 25 kg – až 15 let
  • velká plemena psů do 35 kg – až 12 let
  • obří plemena psů nad 35 kg – až 7 let

Jak prodloužit život vašeho mazlíčka

  • Nedávat psům lidskou stravu ani pamlsky.
  • Zajistit několikrát denně dostatečně dlouhou procházku.
  • Podávat kvalitní krmivo dle plemene a věku psa.
  • Udržovat správnou váhu psa.

Jak si vypočítáte věk svého psa 

Obecně je zažité, že se násobí lidský věk 7. Není to však tak jednoduché. V začátcích svého života stárne pes rychleji, s postupem věku se však jeho stárnutí zpomaluje.

Pes          Člověk

1 rok        15 let
2 roky      21 let
3 roky      27 let
4 roky      32 let
5 let         37 let
6 let         42 let
7 let         47 let
8 let         51 let
9 let         55 let
10 let       59 let
11 let       65 let
12 let       69 let
13 let       75 let
14 let       83 let

Kolika let se váš mazlíček může dožít

Asi každý by rád, aby se jeho psí mazlíček dožil co nejvyššího věku. Mezi dlouhověká plemena obecně patří spíš ta menší či středně velká. Hůře jsou na tom jak trpasličí plemena, tak velká plemena.

Důležitým faktorem je plemeno psa. Malí psi se dožívají nejvyššího věku, většinou kolem 16 let. Najdou se i pejsci, kteří oslaví úctyhodných 18 let.

Vysokého věku se dožívají jezevčíci, voříšci nebo různá plemena teriérů, například australský silky teriér, border teriér, irský teriér či lakeland teriér. Dlouhá léta vám bude dělat společnost třeba i čivava nebo jorkšír.

Mezi dlouhověká plemena se řadí rovněž střední špic, pudl toy, pudl trpasličí, lhasa apsa, švédský vallhund nebo tibetský španěl. Vůbec nejvyššího věku se ale podle Guinessovy knihy rekordů dožil zástupce úplně jiného plemena – australský honácký pes jménem Bluey. Bylo mu 29 let.

Naopak velmi nízkého věku průměrně dosahují velká a obří plemena, stejně jako naopak mini plemena. Patří mezi ně třeba německá doga, bordeauxská doga, pyrenejský ovčák, miniaturní bulteriér nebo také boxer či bernský salašnický pes.

Samozřejmě plemeno není jediným faktorem, který ovlivňuje délku života vašeho miláčka. Pokud chcete, aby se dožil vyššího věku, můžete k tomu sami přispět tím, jak o něj pečujete. Zásadní je kvalitní krmivo, které by mělo být přizpůsobené stáří a aktivitě vašeho pejska. Důležité jsou rovněž pravidelné návštěvy veterináře a stejně jako u lidí nelze podcenit ani hladinu stresu vašeho mazlíčka.

Jedna z nejdůležitějších věcí zřejmě je - vzít na vědomí, že staří psi, podobně jako staří lidé, mají menší schopnost překonávat stres. Nemusí souviset jen s nemocí, ale třeba i stěhováním, úpravou jídelníčku či změnou zaběhlé životní rutiny.  

Ať už je to pro každého chovatele jakkoli těžké, musí si uvědomit, že jeho psímu příteli přibývají roky rychleji než lidem. Pes ale potřebuje lásku svého pána i ve stáří. Je potřeba se snažit, aby se pes dožil co nejvyššího věku v plné svěžesti a zdraví, je potřeba mu zachovat spokojený domov, projevit mu zvýšenou péči a věnovat mu mnoho citu. Na poslední etapu psova života se dívejte klidně a snažte se získat co nejvíce z času, který vašemu společnému soužití zbývá. Je zbytečné předem odepisovat roky života, které ještě mohou být pro vás a pro vašeho čtyřnohého přítele velmi příjemné. Co zjistili švédští vědci o vztahu člověka se psem, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod