Výmarský ohař zaujme barvou srsti i nádherně jantarovýma očima. Vhodný je pro aktivní lidi

 Mazlíčci 
10. června 2020 14:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výmarský ohař není vhodný pro začátečníky Pixabay
Pokud jste aktivní člověk a neobejdete se bez sportu, vhodným psem je pro vás výmarský ohař. Je plný energie a můžete s ním absolvovat dlouhé procházky i psí sporty. Pořizovat by si ho ale neměl úplný začátečník.

Výmarský ohař každého zaujme na první pohled. Pozornost přitáhne tvarovaným tělem s mnoha svaly. Netypická je i jeho barva srsti s šedostříbrným nádechem a jantarově zbarvené oči, které se umí člověku zapíchnout až do hloubi duše. V kohoutku má výšku přes 60 centimetrů, váha přesahuje 30 kilogramů. Dožívá se zhruba 12 let.

Nebojácná povaha

Pes je lovecký, takže má skvělé instinkty. Díky dobrému čichu si poradí s nečekanou návštěvou v podobě myší nebo krtků. Má i nebojácnou povahu, takže je skvělým hlídacím psem, který dá pozor na vaši rodinu, dům i majetek.

Je chytrý a snadno se učí. Dá se velmi dobře vytrénovat. Je také dobrý a věrný parťák do života a hodí se i k dětem. Musíte však dětem říct, že nesmějí psovi dělat zle a například ho tahat nebo píchat do očí a podobně. Pokud mu dáte správnou výchovu, vytvoříte si se psem pevné pouto, které jen tak někdo nepřetrhne.

S plemenem se nebudete nudit. Má mnoho energie a vydrží hodiny sportovat a hrát si. Je vhodné na kynologické sporty jako třeba agility. Další výhodou je, že mu nevadí zima ani teplo. Vyrazit do přírody s ním můžete za každého počasí. Se psem se nudit nebudete.

Dobré zdraví

Jako pozitivum lze brát i to, že péče o srst výmarského ohaře není náročná. Zabere minimum času, stačí ji jednou týdně vykartáčovat. Má i dobré zdravotní předpoklady, takže by se neměl potýkat s žádnými vážnými nemocemi.

Každé plemeno má ale své nevýhody a stejné je to i u výmarského ohaře. Musíte si dávat pozor, aby vám neutekl. Je to lovecký pes, takže když v přírodě uvidí zvíře jako zajíc nebo veverka, ozve se u něj instinkt a začne ho honit. Vhodné není ani do jedné domácnosti s kočkou nebo morčetem.

Nedostatek času

Také těžce snáší odloučení od majitele. Psa si nepořizujte, pokud na něj nebudete mít moc čas. Jestli jste od rána do večera v práci a pes bude zůstávat doma sám, bude hodně štěkat, takže sousedi nebudou nadšení. Navíc může poničit vše, co mu přijde do cesty. Nesmí vás překvapit rozkousané boty, polštáře, ale také třeba gauč.

U štěňat si dávejte pozor, protože mohou mít tendenci ke kousání. Proto je potřeba to hlídat především ve chvíli, kdy máte malé děti. Štěně můžete kousání i odnaučit, ale je potřeba být tvrdým pánem a mít pevnou ruku. Na druhé straně čekejte, že bude pes zkoušet, co vše mu projde. Proto nesmíte být příliš měkký pán. Je potřeba, aby si výmarského ohaře pořídil spíš zkušenější majitel, začátečník by s ním mohl mít problémy. Psa s papíry pořídíte za 10 až 15 tisíc. Co dělat při napadení psa psem, jsme psali zde.

Témata: péče, povaha, děti
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod