Zvykejte psa i kočku na příchod miminka

 Mazlíčci 
27. prosince 2020 13:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí mazlíčky může příchod dítěte stresovat Depositphotos
Příchod nového člena do rodiny je velkou změnou nejenom pro vás, ale také pro vaši kočku či psa. Proto je potřeba i tyto tvory na miminko připravit.

Pes nebo kočka nejsou věci, které se dají naprogramovat. Jsou to živí tvorové, navíc součást vaší rodiny, a proto je potřeba k nim také tak i přistupovat. Asi největší změnou bývá pro domácí mazlíčky narození miminka. A i když se to nemusí zdát, pro některé tvory je to tak silná změna, která je dokonce může i silně stresovat. Zvířata je tak potřeba na dítě připravit.

Buďte trpěliví

Psi obvykle nebývají dlouhé měsíce s dítětem v přímém kontaktu. Ale to neznamená, že o něm nevědí. Naopak. Někteří na dítě mohou reagovat strachem či nejistotou. Zvlášť, když miminko pláče. Proto potřebují dostatek času a z vaší strany i hodně trpělivosti, aby se s novou situací vyrovnali. A bez vaší pomoci se to také neobejde.

Dejte pejskovi najevo, že se pro něj nic nemění a nemá se čeho bát. Odměňujte jej po každém správném chování a ve chvíli, kdy dítě křičí, mluvte na něj s klidem a dejte mu najevo, že se nemá čeho bát, že jej miminko nijak neohrožuje. Psi jsou také hodně zvyklí na své denní rituály, tedy dobu krmení i venčení, což se příchodem miminka často mění. Začněte raději na takové změny psa připravovat ještě před narozením dítěte, aby si pak matoucí a nepříjemné zážitky nespojoval přímo s dítětem. Stejně tak jej můžete seznamovat s věcmi pro miminko, kosmetikou i kočárkem. 

Nenechávejte je o samotě

I když může být váš pes sebelépe vychovaný nebo pohodář, nikdy jej nenechávejte o samotě s dítětem. Nikdy nevíte, co se může stát. Obavy psa i žárlivost totiž mohou vyvolat nežádoucí chování i u toho největšího pohodáře. Nicméně tento stav nebude trvat věčně. Uvidíte, že se za čas stane pes milovaným společníkem vašeho dítěte. 

Jak je to s kočkou

Kočky obecně snáší hůře jakékoli změny. Ještě před příchodem miminka ji nechejte zvyknout si na nové vybavení pokojíčku i další věci s miminkem spojené. Co se moc nedoporučuje, to je seznamovat kočku s dětskou postýlkou. Přeci jen kočičí chlupy v zavinovačce nejsou zrovna pro novorozence to nejvhodnější, i když je jasné, že se jim zcela nevyhnete. Nicméně, existuje pár tipů, jak se zvířecích chlupů snadno zbavit, o nichž jsme psali zde. Počítejte také s tím, že kočka možná bude zprvu vašeho potomka ignorovat nebo dokonce trucovat a pravděpodobně se bude schovávat ve chvíli, kdy miminko začne plakat. Ale vše chce opět čas a trpělivost.

Naučte ji snášet nepříjemné

To, co kočky vyloženě nenávidí, zato děti hodně přitahuje, to je tahání ocasu kočky, čumáku nebo uší. Proto ji pozvolna naučte, aby si na doteky těchto partií zvykla. Prostě na ně častěji sahejte. Vůbec nebude na škodu, když jí za odměnu dáte pamlsky. Řadě majitelů dělá také starost vystrkování drápků. Ale i tuto vlastnost můžete kočku odnaučit. Pokud kočka při hraní s vámi nebo během doteků vytáhne drápky a začne škrábat, okamžitě činnost přerušte. Brzy pochopí, že s drápky nepochodí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?