Některé pejsky nepřehlédnete. Seznamte se s nejmohutnějšími a největšími plemeny

 Mazlíčci 
13. února 2021 13:00 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Svatobernardský pes sice budí respekt, ale má přátelskou povahu Depositphotos
Psi dělají lidem v životě velkou radost. Nemohou sice mluvit, ale v těžkých chvílích svého páníčka podpoří už jen svojí přítomností. Mnohdy nezáleží na tom, zda jde o malé či velké plemeno. Láska se totiž měřit nedá. Existují však psí rasy, které vám svojí velikostí mohou vyrazit dech. Některé z nich vám představíme.

Mnozí preferují menší psí plemena, protože péče o ta velká je náročnější. Navíc potřebují i větší prostor, takže do bytu se rozhodně nehodí. Zvířecí obři budí v lidech údiv, respekt a strach. Vypadají sice hrozivě, ale většinou je charakterizuje mírumilovná povaha. Jde o velmi dobré společníky, kteří se mnohdy s člověkem mazlí raději než malá plemena.

Irský vlkodav

Když potkáte irského vlkodava, nejspíš pocítíte strach, protože vypadá poněkud děsivě. Výška psů se pohybuje okolo osmdesáti pěti centimetrů. Feny jsou trochu menší, ale většina z nich měří na výšku minimálně sedmdesát centimetrů. Název plemene napovídá, že irský vlkodav v minulosti lovil vlky. Kromě své nadměrné velikosti má totiž i velkou sílu. Nyní slouží hlavně jako pohodový společník svých páníčků. Pokud ho dobře vychováte, nemusíte mít strach, že by na někoho zaútočil. Dokáže si zamilovat i malé děti.

Svatobernardský pes

Svatobernardský pes vypadá sice hrozivě, ale má velmi milou a přátelskou povahu. Na výšku měří zhruba sedmdesát pět až devadesát centimetrů. Feny mají zhruba o deset centimetrů méně. Váha bernardýnů se může vyšplhat až na devadesát kilo. Mohutnost jim dodává bohatá srst. Dobře snášejí nízké teploty, vadí jim naopak letní horka. Bernardýny si lidé oblíbili zejména pro jejich záchranářské schopnosti. V minulosti pomáhali v horách zachraňovat lidi. Díky svému čichu dokázali nalézt podchlazenou osobu a přitulit se k ní, aby ji zahřáli.

Německá doga

Německou dogu nemůžeme ze seznamu největších plemen vynechat. Může totiž měřit na výšku až jeden metr. Fena zhruba o deset centimetrů méně. Představte si, když si takový pes stoupne na zadní a opře se třeba o plot. V takové pozici bude vyšší než většina lidí. Kromě velikosti německou dogu charakterizuje přátelská povaha, díky které si ji oblíbilo mnoho rodin. Gigantická velikost je bohužel předurčuje ke krátkému životu. Může se dožít pouze sedmi let. Přečtěte si také o psích plemenech, která nesnáší mráz ještě více než vy.

Leonberger

Leonberger se považuje za velmi dobrého hlídače. Rodině je zcela oddaný, ochraňuje ji a její majetek za každou cenu. K nepřátelům dokáže být neúprosný, ale obecně má přátelskou a milou povahu. Musí být však od mala striktně veden k poslušnosti, jinak v budoucnu může jednat nepředvídatelně. Leonberger se mohutností podobá novofundlandskému a bernskému salašnickému psovi. Oba se také řadí mezi veliká plemena budící respekt. Svojí velikostí vás může také překvapit i anglický mastif či tibetská doga.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?