Jak vybělit zašedlé prádlo? Stačí sáhnout do spíže

 Ostatní 
15. října 2019 10:37 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Může být zase bílé, stačí sáhnout do spíže Depositphotos
Zešedlo vám bílé prádlo? Pokud šlo o oblíbený kousek oblečení, pravděpodobně vás to štve. Nemusíte věšet hlavu, protože zažloutlé a zašedlé oblečení lze zase poměrně snadno vybělit. Přečtěte si, jak na to.

Možná jste si pořizovali prášky na praní na bílé prádlo, ale stejně vám to bylo k ničemu, protože po chvíli znovu zešedlo. Bílou barvu můžete zase rozzářit s pomocí několika následujících prostředků. Nemáte co zkazit, můžete jen získat.

Citronová šťáva a jedlá soda

Vymačkejte si šťávu z citronu a připravte si k ní jedlou sodu. Poměr těchto dvou ingrediencí by měl být 1:1. Směs zamíchejte a bílé prádlo do ní namočte. Jemně ho promněte a chvíli ho tam nechte ležet.

Zhruba po hodině oblečení opláchněte ve vodě a vyperte v pračce. U běžných bělidel s chlorem se stává, že obsažené železo ve vodě vytvoří na oblečení mírně zažloutlé skvrny. Citronová šťáva a jedlá soda to však vyřeší.

Prášek do pečiva

Pokud chcete mít bílé oblečení, zavítejte do kuchyně. Patrně tam najdete prášek do pečiva, který můžete na bělení oděvu použít. Ve chvíli, kdy zašedlé oblečení budete chtít vyprat, dejte ho do pračky a přidejte k němu zhruba čtyři sáčky prášku do pečiva.

Pokud chcete vybělit pouze jeden kus oblečení, napusťte si vodu do umyvadla a do něj nasypte jeden až dva sáčky prášku. Oděv do něj namočte a nějakou chvíli ho tam nechte. Poté ho jemně promněte a opláchněte pouze vodou.

Sůl

Dalším dobrým pomocníkem, kterého nepochybně najdete v kuchyni, je kuchyňská sůl. Pomůže vám prádlo vybělit. Nasypte do vody několik lžic soli a zamíchejte ji. Zašedlé prádlo do ní namočte a hodinu ho tam nechte ležet.

Pokud to nezabere tak, jak jste si přestavovali, druhý den zkuste oděv ještě vymáchat v citronové šťávě. Ta by měla oblečení ještě více rozzářit.

Ocet

Ocet je univerzální čisticí prostředek do domácnosti. Můžete s ním umýt různé povrchy, ale pomůže vám i na bělení oblečení. Do pračky nedávejte aviváž, ale místo ní přidejte ocet. Prádlo bude měkčí a bělejší.

Ocet si dokáže poradit i se skvrny od potu, které jdou vidět na bílém oblečení opravdu hodně. Dále čtěte: Jak správně vyprat džíny, aby vám vydržely co nejdéle?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod