Objevte skvělého pomocníka. Kečup nejenže dodává jídlu chuť, ale pomáhá i jako čisticí prostředek

 Ostatní 
22. února 2021 13:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mít doma kečup se vyplatí Depositphotos
Kečup je oblíbené dochucovadlo. Lze ho využít jako čistidlo, které máte doma po ruce. Pokud se vám zdá nápad použít kečup místo čisticího prostředku zvláštní, tak ho vyzkoušejte a sami se přesvědčíte, že to dobře funguje.

Před čištěním neznámého povrchu nejprve vyzkoušejte účinky kečupu na malém kousku, abyste si byli jistí, že nedojde k nežádoucí reakci.

Jak to funguje?

Všechny recepty na výrobu kečupu obsahují ocet a kyselina octová dokáže zatočit s různými druhy nečistot. Kečup se vyrábí z rajčat a ty obsahují trochu kyseliny citronové, která usnadňuje čištění. Obě kyseliny v čistém stavu by po špinavém povrchu jen stekly, díky konzistenci kečupu jsou zahuštěné, takže je můžete na skvrnu nanést a nechat působit.

Vyleští i stříbrné šperky

Máte zašlé stříbrné šperky? Stačí jen kápnout kečup na suchý měkký hadřík a ze stříbra odstraníte našedlý povlak raz dva. Pak musíte šperk čistou utěrkou, nejlépe z mikrovlákna, přeleštit. Pokud je povrch hodně zašedlý, pomažte ho kečupem a nechte asi 15 minut působit. Pak kečup odstraňte a šperk přeleštěte.

Vyčistí připálený hrnec

Pokud se vám při vaření jídlo trochu přichytí ke dnu hrnce, vyzkoušejte kečup. Na připálené dno nalijte vrstvu kečupu. Nádobu přikryjte pokličkou a nechte působit přes noc. Kyseliny uvolní napečenou vrstvu a ta půjde snadněji odstranit.

Obnoví lesk měděného nádobí

Měděné nádobí je oblíbené nejen pro své vlastnosti, ale také jako působivá dekorace. Jeho lesk ale nevydrží věčně. I s tím si kečup poradí. Na měděný povrch naneste kečup a nechte ho 10 minut působit. Pak kečup setřete měkkým hadříkem a nádobí opláchněte. Nakonec ho důkladně utřete a přeleštěte. Stejným způsobem můžete zrenovovat úchytky, svícny, mísy, mosazné kliky a další výrobky z této slitiny.

Odstraní rez z kovu

Nejen na kuchyňském nádobí, ale i na venkovním nábytku a zahradním nářadí se mohou objevit rezavé skvrny. Zbavíte se jich tak, že na ně nanesete silnou vrstvu kečupu a po 30 minutách otřete vlhkým hadříkem. Dále čtěte: Máte přebytek rajčat? Udělejte si domácí kečup nebo salsu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?