Pěstování zeleniny na balkoně: S našimi tipy vám poroste jedna báseň

 Zahrada 
16. dubna 2019 13:22 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Zahradničit můžete i na malém balkoně Shutterstock
Nemáte zahrádku a toužíte po přísunu vitamínů ze zeleniny, kterou si vypěstujete sami? Láká vás nakrájet si vlastní ředkvičky do salátu nebo natrhat petržel do polévky? Pokud disponujete alespoň středně velkým balkonem, můžete si vypěstovat různé druhy zeleniny.

Podívejte se na to, jakou zeleninu je vhodné pěstovat na balkoně, ale v první řadě se dozvíte o základních pravidlech tohoto typu zahradničení.

Základní pravidla pěstování zeleniny na balkoně

  • Rostliny je třeba pěstovat ve větších a dostatečně hlubokých nádobách, které přizpůsobujeme podle druhu té které zeleniny. Je důležité, aby měly květináče odvodňovací otvory a byly položeny na miskách, které zachytí odtékající vodu. Misky kontrolujte, vylévejte přebytečnou vodu, a to zejména po dešti.
  • Důležité je nádoby na pěstování dobře upevnit a zajistit proti uvolnění. Myslete na to, že počasí nebude vždy ideální a vítr dokáže udělat hodně škody.
  • Z bezpečnostního hlediska je také důležité vědět, jaké zatížení váš balkon zvládne, protože velké květináče s množstvím zeminy představují nemalou zátěž. 

  • Květináče naplňte vhodným a kvalitním substrátem, nezapomeňte ani na drenáž. Nenaplňujte květináče úplně po okraj, raději nechte od vrchu dostatečný odstup od substrátu. Pokud totiž dojde na silný déšť nebo vítr, nebudete muset neustále uklízet balkon od bláta.
  • Nezapomeňte rostlinky pravidelně zalévat, aby substrát nepřeschl. Dbejte na dostatečnou, ale přiměřenou zálivku. Málokterá rostlina snáší trvalý nadbytek vody. Zalévejte ráno i večer, ale rozhodně ne například v poledne, kdy nejvíce pálí slunce. Křehké listy by se mohly spálit.
  • Zohledněte nároky jednotlivých druhů zeleniny na světlo a prostor, vytvořte vhodné podmínky. Jako ideální se na balkon jeví především zakrslé odrůdy.
  • Rostlinky si můžete vypěstovat od semínka, ale pokud chcete mít větší pravděpodobnost úspěchu, vsaďte na předpěstované sazenice.

Rajčata či papriky?

Svítí vám na balkon slunce téměř po celý den? Tak můžete zkusit pěstovat rajčata. Rajčata potřebují trochu prostoru, dopřejte jim tedy dostatek místa a vybírejte z odrůd, které jsou vzrůstem kompaktnější a menší. I přes tento výběru počítejte s tím, že budou potřebovat oporu. Nezapomínejte ani na pravidelné přihnojování, protože jde o rostlinky náročnější na dostatek živin. Balkonová cherry rajčata vám udělají radost nejen chutí, ale i zajímavým vzezřením. Porozhlédněte se po různých vzhledově rozdílných odrůdách.

Stejně teplomilnými rostlinkami jsou i papriky. V zásadě při jejich pěstování platí totéž jako u rajčat. A nezapomeňte malé sazeničky chránit před silným větrem, který může vaši úrodu dost zredukovat. Pokud se však bojíte mohutnosti keřů papriky, pěstujte chilli papriku, která vám zkrášlí balkón svými výrazně zbarvenými plody.

Tip pro pěstitele začátečníka

Pokud se bojíte náročnosti rajčat či paprik a s pěstováním na balkoně jen začínáte, zkuste to s ředkvičkami. Jsou nenáročné, rostou rychle a úrodu můžete sklízet již několik týdnů po vysazení. Základem je dostatečně hluboká nádoba, aby měly kořeny potřebné místo. I přes nenáročnost ředkviček nezapomeňte na pravidelnou zálivku. Nedostatek vláhy se u ředkviček podepisuje v jejich pálivosti a také se v nich tvoří jakoby varhánky. 

Petržel a mrkev

Zkusit to můžete i s touto kořenovou zeleninou, kterou využijete třeba do polévky. V kuchyni jistě oceníte i čerstvou petrželku. Růst petržele a mrkve bude sice pomalejší a možná ne tak bezproblémové jako u ředkviček, ale určitě to stojí za to. Vybírat byste si měli odrůdy s kratším kořenem a místo klasické mrkve zvážit pěstování baby karotky.

Jaká zelenina je vhodná na tmavší balkon?

Pokud váš balkon nepatří právě mezi ty nejslunnější, nemusíte se balkonového zahradničení zcela vzdát. Musíte ale vybírat typy rostlinek, kterým nebude vadit ani polostín. Vysaďte třeba saláty, které budete moci během sezóny sklízet i několikrát. Polostín jim nevadí, záležet si však dejte na pravidelné zálivce a udržujte substrát vždy vlhký. V polostínu se daří i špenátu či rukole. Pro tyto rostlinky vybírejte spíše širší květináče, ale s hloubkou si až takové problémy dělat nemusíte. (Dále čtěte: Zahradní trendy 2019: Nejlepší inspirace pro vaši zahradu snů).

Pokud se vám nechce do pěstování zeleniny, pak zkuste nejrůznější bylinky. Třeba máta obvykle roste bez větších potíží. A pokud najdete někde v baru nebo ve spíži lahvičku kubánského či jiného karibského rumu, pak máte pro mátu výborné využití. S čerstvě utrženou bude mojito opravdu osvěžující a odměnou za pěstitelský úspěch.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?