Oživte podzimní zahradu: Které rostliny udělají parádu až do prvních mrazíků?

 Zahrada 
19. září 2019 09:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oživte podzimní zahradu například třapatkou Depositphotos
Léto už je pryč a o slovo se hlásí podzim, který umí přinést slunečné dny, ale také vítr nebo déšť. Po celý podzim mohou vaši zahradu oživit sasanky, třapatky a rozchodníky. Kvetou až do prvních mrazů.

Podzimní květiny budou na zahradě zářit různými barvami od fialové přes růžovou a oranžovou až po červenou se žlutou. Půvabné sasanky mohou mít bílé květy, růžové, ale i červené nebo fialové. Rostliny patří mezi nejvyhledávanější trvalky kvetoucí v pozdním létě. Mají dlouho kvetoucí květy vyrůstající z rozvětvené růžice listů a dorůstají až do výšky 80 centimetrů.

Ideální společník

Květiny vysazujte do slunných nebo polostinných záhonů. Saďte je do propustných, vlhkých a výživných půd. Ideálními společníky pro sasanky jsou hortenzie. Pokud jsou sasanky dostatečně zásobené vodou a živinami, nepotřebují žádnou péči kromě stříhání na konci podzimu každý druhý rok. Přesazování a vysazování sasanek nechejte nejlépe na jaro.

Další podzimní květinou je třapatka. Vytváří hustý trs s množstvím zlatožlutých květů s hnědým středem. Je to trvalka venkovských zahrad. Nejvhodnější je pro vysazení slunné místo s výživnou a propustnou půdou.

Rostliny začínají kvést v červnu a kvetou do září. Po zpětném řezu opět rozkvetou. Dobře se kombinují s dalšími podobnými astrovitými letničkami, například s šantou, krásnoočkem nebo jemnými trávami. Třapatky jsou ideální do podzimních kytic.

Mezi oblíbené podzimní trvalky patří také rochodníky. Dominují především velkými hustými soukvětími, která vyrůstají na vysokých stoncích. Hybridy rochodníků jsou houževnaté rostliny, které od konce léta do začátku podzimu kvetou. Jejich zbarvení závisí na odrůdě. Škála barev je pak velká od růžové až po tmavě červenou.

Smíšený záhon

Nejčastěji se pěstují rozchodníky se zelenými listy, ale zajímavě působí v záhoně druhy s hnědočervenými listy. Rozchodníky mají v oblibě suchá a slunná stanoviště. Uplatní se i ve smíšeném trvalkovém záhonu, protože kvetou právě tehdy, když už se ostatní trvalky připravují na zimu.

Nenáročnou trvalkou je záplevák. Vytváří středně vysoké až vysoké stonky s množstvím květů přes celý podzim. Má širokou škálu barev od žluté až po hnědočervenou s výrazným středem. Jednotlivé odrůdy se odlišují nejen barvou, ale i výškou. Rostlina je nenáročná na půdu. Nejlépe se jí daří v mírně vlhké a propustné půdě na slunném stanovišti. Možná se budete divit, ale snese i teplotu kolem minus 20 stupňů Celsia. Po odkvětu pravidelně odstraňujte soukvětí, čímž prodloužíte dobu kvetení. O balkonových květinách jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod