Zvyšte sladkost rajčat pomocí popele nebo jíchy

 Zahrada 
31. srpna 2020 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol, navíc obsahují obrovské množství vitaminů JumpStory
Rajčata zrovna dozrávají. Pokud toužíte po co nejsladších a nejchutnějších plodech, poradíme vám, jak toho docílit.

Představte si kuchyni bez rajčat. Neměli byste k dispozici kečup, rajčatové omáčky, žádné sušené plody, saláty by byly bez šťavnatosti a sladkosti, kterou jim rajčata dodávají. Je to tak. Rajčata lze vedle cibule řadit rovněž ke královnám kuchyně. Plody jsou šťavnaté, voňavé a mají jedinečnou chuť, ať už jsou červené, oranžové nebo temně fialové, obří, hruškovité, klasické nebo cherry. Kdo si je pěstuje na zahradě nebo doma, ten se už určitě nemůže dočkat, až se zakousne do sladkých plodů. Věděli jste však, že právě tuto vlastnost lze ovlivnit? 

Rovnováha cukrů a kyselin

Sladkost rajčete je dána rovnováhou mezi cukry a kyselinami nacházejícími se jak ve šťávě, tak i v dužině. Důležité je, aby plody obsahovaly alespoň 50 % přírodního cukru. To ovlivňuje hned několik faktorů. Především dostatek slunečního světla, optimální teploty, ale také typ odrůdy, kvalita půdy, zálivka a především hnojení. Právě tím můžete rajčatům dopomoci k ještě sladším plodům. 

Trošku popele nezaškodí

Největší injekcí, kterou můžete rajčatům dopřát, je obyčejný dřevěný popel. Podle studií může popel obsahovat až 30 % vápníku, 10 % draslíku, 5 % hořčíku a 3 % fosforu. Většina těchto živin se do dřeva dostala z půdy v průběhu růstu stromu, a tak se nyní po jeho spálení může přirozeně vrátit zpět. Právě tyto minerály jsou ideální pro pěstování plodové zeleniny, cibulovin či drobného ovoce, jako jsou například jahody, maliny nebo rybíz, a taky mnoha okrasných rostlin. Jednoduše si nasypejte zhruba kilogram popele do kbelíku a zalijte jej vodou. Nechejte jej odstát, a poté používejte během zálivky. Popel můžete také na záhony sypat přímo, a to v dávkách 0,5 až 2 kg na 10 m2, anebo ho přidat do kompostu, a to v dávkách 3 až 5 kg na 1 m3.

Zelené hnojení je zdarma

Skvělou bombou, která podpoří jakoukoliv plodinu, je zelené hnojivo. Připravte si takzvanou jíchu, a to nejenom z kopřiv, ale použít můžete také jiné bylinky jako například heřmánek či kostival. Do 10 litrů dešťové vody přidejte 1 kilogram čerstvých rostlin nasekaných nahrubo. Rostliny musejí být zcela pod vodou. Nádobu dejte na slunné místo a nechejte ji kvasit. To potrvá několik dnů. Když směs přestane kvasit a zbytky rostlin klesnou ke dnu, je výtažek hotový. Hnojivo řeďte 1 ku 10 s vodou, a poté jím zalévejte všechny plodiny, včetně bobulovitých keřů.

Pro velké plody

Chcete-li mít rajčata opravdu velká, pak si kupte klasickou epsomskou sůl. Lidově se jí také říká hořká sůl. Rozmíchejte 1 lžíci soli v 1 litru vody. Zalévat tímto roztokem můžete každé 3 až 4 týdny. Použít můžete také epsomský roztok v rozprašovači a jednou za čas jím rajčata postříkat. Kde všude ještě můžete epsomskou sůl využít, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?