Vyberete růžím vhodný doprovod. Královny zahrad se dobře snesou i s bylinkami

 Zahrada 
10. dubna 2021 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růže jsou ozdobou každé zahrady Pixabay
Pěstujete na své zahrádce růže a přemýšlíte, co vedle nich zasadit, aby ještě více vynikly a přitom se spolu rostliny snesly? Poradíme vám, jaké druhy zvolit.

Růže jsou královny všech záhonů a zahrad. V současnosti  je známo více než tisíc různých kultivarů. Některé poutají bohatostí kvetení, jiné krásně zbarvenými květy či vůněmi. Při správné péči budou kvést až do prvních mrazů. Nicméně to neznamená, že byste se museli na zahrádce držet pouze růží. Problém je, že mezi rostlinami občas dochází k tomu, že spolu některé druhy soupeří, takže i vhodného partnera pro růže je potřeba velmi důležitě vybírat.

Šalvěj

Šalvěj kvete jemně fialovými květy, které růže nijak nepřebijí, ale naopak dají vyniknout více jejich kráse. I u šalvěje můžete volit z několika různých druhů, nabízí se například šlavěj lékařská, kterou můžete využít také v kuchyni, či šalvěj hajní. Pěstování šalvěje není náročné a vyžaduje podobné podmínky jako růže.

Levandule

Další kráskou, která se s růžemi také snese a skvěle ji doplní, je levandule. Jde o jemnou a voňavou bylinku. I u levandule můžete najít celou řadu odrůd, které se liší tvarem květu. Co se týká nároků na pěstování, levandule potřebuje slunné stanoviště a nevadí jí ani, když ji občas zapomenete zalít. Kromě toho vám levandule přiláká na zahradu užitečný hmyz, jakým jsou včely, motýli nebo čmeláci. Těm můžete také na zahradě postavit čmelín. Jak na to jsme psali zde.

Clematis

Clematis nebo také plamének má asi 230 planě rostoucích druhů a nepřeberné množství zahradních kultivarů. Rostlina upřednostňuje spíše polostín. Můžete si vybrat, zda chcete rostlinu popínavou, která by vám krásně doplnila pnoucí růže, nebo klasiku. Květy mohou vykvétat v odstínech bílé, žluté, červené, růžové, fialové, modré s nejrůznějšími přechody a odstíny. Po odkvětu rostlina tvoří ochmýřené nažky, které jsou také velice dekorativní.

Kontryhel

Jde o další bylinku, která vám především v květnu bude na zahradě dělat svými žlutými květy parádu a růžím neublíží. Dobře snáší slunce i polostín a ocení mírně vlhčí půdu. Kontryhel navíc můžete využít také jako léčivou bylinku. Ocení ji zejména ženy, jelikož se používá především při gynekologických potížích. Ale umí toho ještě mnohem víc. Skvěle účinkuje při bércových vředech a při zánětlivých procesech na kůži, umí také podpořit činnost svalů.

Vhodné i do kuchyně

K růžím se všeobecně hodí celá řada aromatických bylin, které můžete následně využít v kuchyni. Dobrého společníka růže najdou v oreganu, tymiánu i mátě. Ale na ni trochu pozor. Máta se totiž umí velmi rychlé rozrůst a proměnit se tak v plevel, který by růžím začal odebírat živiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod