Jak vypuďit ze zahrady krtonožku. Obávaného škůdce, který likviduje úrodu a neuvěřitelně rychle se množí

 Zahrada 
18. května 2021 13:17 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Krtonožka je otravný škůdce, který umí zlikvidovat celou úrodu Pixabay
Krtonožka. Známý strašák všech zahrádkářů. Na záhonech totiž dokáže udělat pěknou škodu. Jak se jí zbavit?

Největším nepřítelem každého pěstitele nebo zahrádkáře je špatné počasí a pak také škůdci. Jedním z těch nejobávanějších jsou krtonožky. Pokud se usadí v zahradě, dokáží během chvíle doslova zničit celou úrodu. Tu totiž likviduje přímo u kořenů. Navíc se neuvěřitelně rychle množí. I tohoto škůdce se však dá zbavit. Chce to jen vytrvat. 

Květen je její čas

Krtonožku najdete v zahradách právě v tomto období, tedy na přelomu května a června. To je totiž doba, kdy se rozmnožuje. Samičky vyhrabou v půdě komoru zhruba 5-25 cm do hloubky půdy a do ní jsou schopny naklást 200 až 400 vajíček. V místě, kde bude hnízdo, překouše kořínky všech rostlin, aby nestínily, a půda nad hnízdem byla více prohřívána. Do tří měsíců vytvoří hned několik takových hnízd. Její přítomnost na zahradě poznáte podle nakypřené půdy a rostlin zničených na místech, kde krtonožky hnízdí. 

Vypadá jak rak

Krtonožka svým vzhledem nápadně připomíná raka. Má vzhruba 6 cm velké tělo, které je zbarveno do hněda. Přední nohy má lopatovitě rozšířené, aby mohla hrabat. Samci bývají o něco menší než samice. 

Likvidace hnízda

Nejjednodušší způsob, jak se zbavit krtonožek, je vytrasovat jejich hnízdo. To můžete snadno určit podle obrysů cestiček v půdě. Hnízda bývají často jenom pár centimetrů pod povrchem, obvykle pod vadnoucími rostlinami. Hnízdo vyhrabejte a zlikvidujte jej. Takto postupujte dál, dokud nezničíte všechna hnízda. Poté zalijte zahradu vodou, aby se chodbičky zarovnaly.

Noční lov

Po likvidaci hnízd si ihned posviťte na samotnou krtonožku. Ta obvykle vylézá v noci, proto je potřeba na ni nastražit past. K tomu vám postačí obyčejná plechovka. Tu zapusťte do půdy až po okraj. Kolem hrdla můžete postavit do kříže dřevěné desky, které krtonožce znesnadní pohyb. Ráno pak stačí past zkontrolovat a pokud v něm bude chycena, zlikvidujte ji. 

Vypuďte ji jarem 

Pokud se vám nepodaří zlikvidovat hnízda a ani chytit krtonožku do pasti, vyzkoušejte ji vypudit něčím, co má každý doma. Obyčejný prostředek na mytí nádobí. Stačí jej trochu naředit vodou a tento roztok nalít do díry po krtonožce. Tekutina se dostane do samotného hnízda, odkud ji vypudí pryč.

Na pivo

Na jaře se krtonožky rády sluní a vyhřívají. Zkuste toho využít a pod prohřátou tmavou textilii dejte návnadu v podobě piva. Zakopejte do země několik láhví se zbytky piva tak, aby jejich hrdlo bylo v rovině s terénem. Pak už stačí láhve pravidelně kontrolovat. Dost možná kromě krtonožek pochytáte i slimáky. Na ně působí i cela řada dalších fint, o kterých jsme psali zde

Místo k přezimování

Chcete-li se zbavit krtonožek na dobro, pak se připravte na podzim. V tomto období totiž mohou krtonožky naklást další vajíčka, z nichž se škůdci vylíhnou až na jaře. Na několika místech v zahradě udělejte několik jam, o rozměru 50 x 50 cm. Do nich nasypejte hnůj či kompost a povrch překryjte půdou. Jámy si pak označte, abyste věděli, kde je máte. Krtonožce tak poskytnete ideální místo, kde přezimovat. Na jaře pak všechen obsah vyhrabte i s nedospělými larvami, které se do nich stáhly k přezimování, a zlikvidujte. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod