Živý plot vám dokáže zajistit opravdu krásné soukromí. Ne každá dřevina se na něj ale hodí

 Zahrada 
23. června 2021 18:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Živý plot můžete upravit do různých tvarů Depositphotos
Živé ploty se postarají o vaše soukromí, pěkně vypadají a patří do každé zahrady. Jaký ale zvolit živý plot? Může být jehličnatý i listnatý. Pokud si však myslíte, že na živý plot se hodí každá dřevina, rozhodně tomu tak není.

Zvláště u jehličnanů musíte vybírat správné druhy, které si poradí s řezem nebo vyštipováním výhonů. Stejně důležité je, jak rychle vybraný strom roste. Například cypřišovec Leylandův vytvoří během několika let vysokou a hustou stěnu, pomalu rostoucímu kleči to trvá delší dobu.

Co si vybrat? Listnáče, nebo jehličnany

Pokud vám nevadí, že každé jaro a podzim budete shrabávat listí a dáváte přednost zajímavému vzhledu, který se během roku mění, volte živý plot z opadavých listnáčů. Musíte ale počítat s tím, že na konci sezony bude bez listí a na váš pozemek bude vidět. Ochrana soukromí bývá přitom jedním z důvodů, proč živý plot vysazujete.

Většina jehličnanů, které se hodí do tvarovaných živých plotů, s výjimkou modřínu opadavého, patří mezi stále zelené druhy. Pohledovou bariéru tvoří po celý rok a zelené barvy se díky nim dočkáte i v zimě. Musíte však počítat s určitými minusy. Stále zelené jehličnany jsou takřka pořád stejné. Na podzim ani v zimě se nepřebarvují, na jaře a v létě je nezdobí žádné květy. Někteří lidé proto dávají přednost právě listnatým živým plotům.

Založení živého plotu

Už dávno neplatí, že jedinou možností pro založení živého plotu jsou zeravy. Ty v českých zahradách vidíte nejčastěji, ale stále více zahrádkářů objevuje kouzlo jiných druhů, protože vypadají zajímavěji. Do stínu a polostínu se hodí tis červený. Na světlejší stanoviště můžete vysadit i panašované formy. Pokud nebudete plot často tvarovat, lépe je zvolit tis prostřední. V kultivaru Hilii nebo Hicksii, oba rostou přirozeně sloupovitě, poměrně pomalu, řez jim stačí jednou do roka. Pokud si vyberete rychle rostoucí druhy, které vyžadují častější údržbu, musíte je pravidelně tvarovat.

Živé ploty jsou nenáročné

Jehličnaté živé ploty jsou nenáročné, což platí i pro samotnou výsadbu. Rostliny se vysazují do vyhloubené rýhy. Pokud je půda jílovitá a málo kvalitní, přidejte zahradnický substrát a přilepšete sazenicím přidáním dobře zeleného kompostu. Ovšem nikdy rostliny nedávejte pouze do zeleného kompostu, kořeny by neprorůstaly do okolní půdy a dřeviny by nebyly stabilní. Smíchejte zahradnický substrát a kompost s původní zeminou v poměru 1 : 1. Rostliny si tak lépe zvyknou na místní půdu a jsou schopny prorůstat dále. Většina jehličnatých dřevin vhodných pro tvorbu živých plotů není náročná na dodatečné hnojení. Přesto je dobré jim každý rok, hlavně na jaře, dopřát přídavek kvalitních živin.

Pravidelné stříhání

Žádné jehličnany vám nerostou pravidelně, aby hned vytvořily hustý plot. Proto vám nezbývá nic jiného, než se pustit do tvarování. Můžete použít ruční nůžky, které umožnují detailní tvarování, ale kvůli fyzické náročnosti se hodí jen pro menší ploty. Používají se v hustě zastavěné lokalitě, kde by mohl sousedům vadit hluk motorů plotostřihů. Plotostřihy mohou mít několik typů pohonů. Můžete zvolit elektrické, které jsou cenově dostupné, ale při práci vám bude překážet elektrický kabel. Pokud si koupíte bateriový, oceníte jeho nízkou hmotnost, ale musíte počítat s nižším výkonem. Dále čtěte: Hezký a zároveň jedlý živý plot. Přežije i tuhou zimu a jeho plody jsou sladké jako marcipán.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty