I přepichování má své zákonitosti, jinak si zničíte celou úrodu

 Zahrada 
06. března 2022 08:30 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Mladé sazeničky potřebují pro svůj vývoj dostatek prostoru Depositphotos
Už vám začaly růst nové sazeničky? Pak se připravte na to, že je časem budete muset tzv. přepichovat. Víte, jak to udělat správně, abyste jim neublížili?

Každá rostlina potřebuje k tomu, aby dobře prospívala, čtyři základní věci - světlo, optimální teplotu, vodu a prostor. A jestli už i vám začaly klíčit první semínka, připravte se dopředu na jejich přesazování. Není to nic těžkého, na druhou stranu neopatrným zacházením si můžete zničit celou budoucí úrodu.

Kdy nastal čas

Aby předpěstované rostliny dostatečně zesílily, doporučuje se jejich přepichování. Ideální doba, kdy s tím začít, nastává ve chvíli, kdy mají vzešlé rostlinky plně vyvinuté první děložní lístky. Nejpozději bychom měli přepichovat po vytvoření prvního pravého lístku. Jinak pak hrozí, že budou sazenice slabé a nebudou dobře prospívat.

Zaštípněte kořínky

Tak si uvařte pořádný hrnek kávy, vyčleňte si pár desítek minut a pojďte se vrhnout na pikýrování nebo také jednocení či přepichování sazenic. 

Připravte si

  • menší plastové květináče (nebo kelímky od jogurtu)
  • substrát pro výsev a množení
  • hnojivo
  • přepichovací kolík nebo dětský příborový nůž

Postup

Přepichovacím kolíkem nebo nožíkem opatrně podeberte rostlinku a vyloupněte ji i s částí balu ze substrátu. Buďte opatrní, abyste jim nepoškodili kořínky. Pokud se vám zaplete do sebe více rostlin i s kořínky, nevadí, ponechejte si tu nejsilnější. Aby vám sazenice vytvořily bohatý kořenový systém, je vhodné jim zaštípnout konce kořínků. Do nové nádoby pak udělejte důlek a rostlinu zasaďte až po děložní lístky. Jemně ji zahrňte substrátem a kolem dokola lehce utlačte. Je důležité, aby sazenice držela vzpřímeně. Takto postupuje pořád dál a dál..

Otužujte je 

Hotovou výsadbu poté přemístěte na chladnější místo, kde se teplota pohybuje kolem 15 °C, ale s dostatečným přísunem světla. Do volné půdy se mohou rostlinky vysadit nejdříve tak za 6 týdnů. Kdy je ideální doba na venkovní přesazování, se dočtete zde. Před tím je můžete začít otužovat. Stačí je přes den, kdy nemrzne, na chvíli vyndat ven. Poslední týden před vysazením jim dopřejte dávku živin v podobě vhodného hnojiva.

Zdroj: primadoma.tv, zahradnickakucharka.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?