Tisíc květů chryzantém

 Dům 
05. října 2014 01:09 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pestré květy chryzantém jsou jasným signálem toho, že podzim je tady. pixabay.com
Podzim rozhodně není barevně fádní roční období. K proměnlivým barvám opadavých stromů a keřů se přidávají i jedny z nejpestřejších květin vůbec – chryzantémy neboli listopadky.

Krása chryzantém učarovala už před dvěma tisíci lety zahradníkům v Číně a Japonsku. Z divokých odrůd vyšlechtili velkokvěté zahradní a postarali se tak o jednu z nejstarších okrasně pěstovaných bylin vůbec. Dnes jich je vyšlechtěných tisíce odrůd.

V českých zahrádách se zabydlely s něžným jménem listopadky už před několika sty let, ze zámeckých zahrad se rychle rozšířily i do venkovských zahrádek a tam mají své místo dodnes, bez ohledu na módní směry a trendy. Koncem podzimu jsme totiž všichni vděční za kvetoucí rostliny, takže chryzantémám vždycky nějaké to místo nejdeme.

V posledních letech se rozmohl prodej mnohokvětých chryzantém v květináčích. Nejprve jsme je nosili hlavně na hřbitovy, ale jsou tak půvabné, že se rychle začaly objevovat i v podzimních bytech jako nádherná sezónní dekorace. Pěstují se ve speciálních sklenících, protože tato květina nasazuje poupata pouze za krátkého dne. Když si takovou chryzantému přineseme domů nebo ji umístíme do truhlíku na okno, pokvete nám šest a ž osm týdnů, potřebuje jen přiměřenou zálivku a přihnojování na plod a květ. Tyto rostliny mají krátký život, málokdy se nám je podaří uchovat do jara, i když je sestříháme. Pokud přece jen přežijí, můžeme je pak přesadit ven a tam již ponechat, zabydlí se na zahradě ve svém přirozeném ročním cyklu.

Běžně pěstované zahradní chryzantémy jsou rané i pozdní. Pokud toužíme po obrovských květech nejrůznějších barev, volíme rané odrůdy. Kvetou na pevných dlouhých stoncích koncem léta a začítkem pozimu.

Něžnou krásu vnášejí do našich zahrad v říjnu a listopadu drobnokvěté chryzantémy obvykle fialové, růžové nebo bílé. Jejich odrůdy jsou rlůzně vysoké, od zakrslých až po metra půl vysoké. Ty dlouhé jsou vhodné i k řezu – ve váze vydrží i tři týdny.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky