I silně znečištěnou troubu můžete vyčistit snadno a rychle

 Dům 
12. března 2019 17:33 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Při čištění trouby se nemusíte nadřít Depositphotos
Trouba se zašpiní poměrně snadno, horší je pak uvést ji do původního stavu. Vydrhnout špinavý rošt, usazenou mastnotu, připálené zbytky jídla a vycídit sklo na dvířkách, přes které už nejde vidět, může být velmi pracné. Existují ale triky, jak si tuto dřinu usnadnit.

Při čištění trouby máte prakticky dvě možnosti. Buď sáhnete po agresivním silném čističi z obchodu a pustíte se do úmorné práce, nebo zapojíte hlavu a pomocí pár ingrediencí troubu vyleštíte za minimum času a námahy. Navíc bez chemie.

Pravidelnost se vyplatí

Asi nejvíce si práci usnadníte tím, že budete troubu čistit pravidelně, nejlépe po každém pečení. Jakmile totiž v troubě necháte špínu, bude se při dalším pečení jen více a více usazovat a jak je známo, zažraná špína se čistí podstatně hůře.

Navíc, pokud čistíte troubu za tepla, jde špína snáz dolů. Pokud se tedy naučíte troubu čistit pravidelně a za tepla, většinou si vystačíte jen s teplou vodou s trochou saponátu nebo citronu. Každopádně zapomeňte na drátěnky a jiné ostré předměty, ať si v troubě nenaděláte nevzhledné škrábance.

Jak na špinavou troubu

Jestli to se špínou není až tak vážné, pomůžou vám na první pohled možná obyčejní, o to však účinnější (a k vaší peněžence i přírodě ohleduplnější) pomocníci, kteří se navíc běžně vyskytují v domácnostech. Použít můžete například ocet, sůl, jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Vyzkoušejte třeba tento osvědčený návod:

Půl hrnku jedlé sody smíchejte s teplou vodou v takovém poměru, aby vám vznikla pasta. Troubu předehřejte na 150 °C a vymažte ji pastou (ventilátor a topná tělesa ale vynechejte), použít můžete třeba starý kartáček na zuby. Nezapomeňte si vzít rukavice – soda může až zčernat. Důkladnou péči věnujte zejména mastným skvrnám. Nechejte působit nejlépe 12 hodin, třeba přes noc. Do rozprašovače nalejte vinný (nebo klidně i obyčejný) ocet a vnitřek trouby vystříkejte. Směs začne reagovat a pěnit. Pěnu setřete vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Možná budete muset trochu přitlačit, výsledek vás ale velmi mile překvapí.

Čisté sklo trouby bez chemie

Častým problémem je také mastnota usazená na skle dvířek od trouby. Mnohdy přes nánosy špíny nejde ani vidět.

Zkuste sklo vyčistit tímto způsobem:

V misce smíchejte 1 dcl octa, jeden sáček prášku do pečiva a špetku soli. Počkejte, až prášek vyšumí. Směs natřete na sklo a nechte asi ¾ hodiny působit. Nakonec houbičkou setřete, omyjte vodou a můžete se radovat z výsledku.

Pokud nemáte jedlou sodu, vystačíte si i s práškem do pečiva. Jeden pytlík smíchejte s litrem teplé vody, pastu naneste na sklo a nechte půl hodiny působit. Poté smyjte a vyleštěte.

Čerstvé připáleniny

Pokud vaši jinak čistou troubu hyzdí čerstvé připáleniny a mastné cákance, nezoufejte. Nalijte malé množství horké vody do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu a přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. (Stejně dobře funguje i koupený citronový koncentrát).

Mísu vložte do trouby předehřáté na 160 °C, zavřete dvířka. Po 15 minutách troubu vypněte, ale neotvírejte. Nechte pracovat páru, která mastnotu rozpustí a připečené zbytky jídla uvolní. Troubu ještě za vlažna utřete houbičkou nebo hadříkem.

Pravidla pro práci s chemickými přípravky

Když se ukáže, že je vaše trouba špinavá tak, že si se špínou soda, ocet či citron neporadí, zřejmě budete muset sáhnout po chemických přípravcích. Práce s nimi ale má svá pravidla, která je dobré dodržovat.

  • Přípravky na čištění trub bývají silně agresivní, používejte proto raději rukavice a dávejte si pozor, ať se nenadýcháte výparů. Mohou vám poleptat sliznice, způsobit závrať nebo nepříjemnou alergickou reakci.
  • Důležité je také vyhnout se aplikaci čisticího prostředku na zadní část horkovzdušných trub – kolem ventilátoru. Do něj by se totiž čisticí látky neměly vůbec dostat.
  • Čistění si usnadníte, když přípravek necháte působit přes noc, nebo jej nanesete ještě do teplé trouby (pozor však u přípravků, u kterých to výrobce výslovně zakazuje) a působit necháte alespoň hodinku.
  • Troubu nakonec nezapomeňte důkladně vymýt mokrou hadrou nebo houbičkou.

Trouba, co se čistí sama

Pokud vás uklízení trouby výslovně nebaví, a nechcete experimentovat s chemií ani zkoušet babské rady, pořád vám zbývá ještě jedna možnost. Koupit si troubu se samočisticí funkcí. Jakým zázrakem je zajištěno, že drhnout troubu už nikdy nebudete muset? Je to vcelku jednoduché – trouba má nepřilnavý povrch a co se na něm přeci jen přichytí, spálí vysokou teplotou.

Dva způsoby samočištění trub 

1. Pyrolýza - na konci pečení jednoduše zmáčknete tlačítko, teplota uvnitř trouby stoupne až k 500 °C a nečistoty se rozpadnou na prach, který pak z trouby jen vymetete. Můžete takto vyčistit i pekáče, pánve, rošty a další smaltované součásti.

2. Katalýza - stěny trouby jsou vyrobeny ze speciálního materiálu. Mají v sobě otevřené póry absorbující tuky a další nečistoty. Vždy když pečete na více než 200 °C, nečistoty zoxidují, promění se na vodní páru a prostě zmizí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?