Vhodný materiál na terasu: Dřevo, dlažba nebo snad kámen?

 Zahrada 
21. srpna 2019 10:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo je vhodným materiálem pro milovníky přírody Depositphotos
Rádi relaxujete a hodláte stavět terasu? Nevíte, jaký materiál pro ni vybrat? Každý má své pro a proti. Dřevo vypadá pěkně, ale musíte se o něj starat. Dlažba je zase tvrdá, ale po nahřátí sluncem může pálit. Kompozitní materiály tvořené dřevem a PVC jsou odolné, ale není to úplně přirozený materiál.

Dřevěná terasa je přirozeně krásná. Je příjemná na dotek, nestudí, a ani při ostrém slunci nepálí. Nabízí se možnost sáhnout po mnoha dřevinách. Odolnější proti dešti a slunci jsou exotické typy jako teak nebo ipe, ale zase tolik nezvládají teplotní výkyvy mezi zimou a létem.

Vhodné dřevo

Pro naše zeměpisné poměry jsou vhodnější typy dřeva, které jsou zvyklé na tvrdší podmínky. Patří mezi ně sibiřské modříny a borovice. Zdejší dřevo je sice levnější, ale potřebuje více údržby. Měkké dřevo jako například smrk vyžaduje dvojitý nátěr a ještě více impregnace proti plísni, hnilobě nebo dřevokaznému hmyzu. Dřevo je navíc časem vlivem deště a slunce více zašlé. V lepší kondici bude, pokud ho bude krýt pergola.

Dlažba, kámen

Zastínění je vhodné i u dlažby nebo kamene. Pokud na ni dlouho svítí slunce, může totiž pálit, někdy ale zase může naopak studit. Na terasu se hodí mrazuvzdorný vzorek, a také protiskluzová varianta, aby se nestal úraz. Odstín už si vyberete podle toho, co se vám bude líbit a hodit k okolí.

Kámen nebo keramická dlažba jsou odolné materiály. Jsou stabilní a bezúdržbové s dlouhou životností. Za keramiku ani nezaplatíte tolik peněz. Slinutá keramická dlaždice nabídne i podobu žuly nebo oblázků.

Směs dřeva a PVC

Bez údržby je i kompozit ze směsi dřeva a PVC. Jsou to oblíbené materiály, které mohou dobře napodobovat vzhled dřeva. Mají životnost i několik desetiletí, ale na rozdíl od dřeva nepotřebují nátěr ani moření. Stačí je pouze občas postříkat vodou. Nehrozí jim ani napadení hnilobou nebo plísní.

Tyto materiály jsou také bezpečné, protože nekloužou, netvoří třísky, jsou vhodné i pro psa. Navíc je velmi rychlá jejich pokládka a lze vybírat z mnoha barev. Na druhé straně si je ale asi nevybere člověk, který zbožňuje přírodu a chce mít u domu opravdové dřevo.

Ať už chcete mít terasu z čehokoliv, rozhodně nakupujte ve specializovaném obchodě. Můžete si v něm vše prohlédnout, seznámit se s tím, osahat si to a nechat si poradit. Nechejte si také nějaké peníze do rezervy, kdyby přece jen nezbyl materiál. A informujte se na to, zda materiál budou mít třeba i po měsíci. O pergolách jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím