Meteostanice vám předpoví počasí a poradí s oblečením

 Dům 
13. září 2019 08:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Meteostanice může být dobrým pomocníkem Depositphotos
Dávno pryč jsou časy, kdy měli lidé za okny teploměr a podle něj se oblékali do práce nebo vypravovali děti do školy. Nyní však existují modernější krabičky zvané meteostanice, které nejenže ukážou teplotu, ale také například rychlost větru nebo předpověď počasí.

Dříve si člověk musel kupovat teploměr, barometr, vlhkoměr a další věci, aby se dozvěděl o počasí co nejvíce. Dnes všechno zařídí meteostanice. Většinou jsou to digitální přístroje, které údaje z čidel přenáší na display. Záleží na ceně meteostanice, čím dražší, tím více funkcí.

Venku i uvnitř

Nejjednodušší meteostanice seženete i za necelých 200 korun. Měří ale jen teplotu a vlhkost. Údaje měří jak venku za oknem, tak vevnitř v interiéru. Kromě těchto hodnot krabička ukazuje také hodiny a může fungovat jako budík.

Levnější typy mají čidlo s přístrojem spojené s kabelem, takže budete mít omezené umístění. Lepší, ale dražší typy jsou bezdrátové, ale také nabízejí lepší barevnost a zobrazí třeba datum, ale i fáze měsíce nebo čas východu a západu slunce.

Některé meteostanice mají i funkci, která pomáhá při oblékání. Ukážou totiž postavičku s doporučením, co si vzít na sebe. Stačí se tedy ráno podívat, co ukazuje meteostanice. A budete vědět, jestli si dát kraťasy s nátělníkem, nebo raději dlouhé kalhoty s trikem, případně jestli si máte přibalit deštník.

Přístroje mohou měřit i barometrický tlak. Vyhodnotí vývoj počasí a dokážou určit lokální předpověď například na 12 až 24 hodin. Informace pak přenášejí bezdrátově. U těchto meteostanic ale počítejte s cenou více než 1 000 korun. Meteostanice se rozlišují rozsahem zobrazování napříkad o vývoji tlaku a počasí, rozdílné mohou být barvy displeje i animace ikon.

S počítačem

Ještě kvalitnější přístroje, které často nesou označení profesionální nebo poloprofesionální, měří i rychlost a sílu větru, množství srážek nebo rosný bod. Mívají paměť a dají se propojit s počítačem, kam lze dávat naměřené údaje. U těchto přístrojů ale začínají ceny na 3 000 korunách.

Jinou metodu využívají typy s funkcí meteotime. Místo lokálního měření přijímají předpověď profesionálních mteorologů přes rádiový signál. Meteotime zahrnuje desítky oblastí z Evropy a předpověď je na několik dní. Přesnější mohou být meteostanice s připojením na internet. Připojíte je k počítači a zobrazí data z meteoserverů.

Chytrý telefon

Opatřit si můžete i číslo a software, díky čemuž výsledky zobrazíte v chytrém telefonu nebo tabletu. V telefonu se tak lehce podíváte na teplotu, vlhkost, obsah oxidu uhličitého, ale i na úroveň hluku. Nejkvalitnější je meteostanice s připojením k internetu nebo centrálnímu systému, který umožňuje měření čidly. Takovým přístrojům se říká hybridní. O záchytu dešťové vody jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?