Pořiďte si netypického mazlíčka v podobě řasokoule

 Mazlíčci 
03. ledna 2020 15:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řasokouli můžete mít doma v akvárku nebo v nádobě Pinterest
Nechcete být úplně sami, ale nemáte moc času na zvířata? Pořiďte si netypického mazlíčka v podobě řasokoule. Vodní rostlina nepotřebuje žádnou velkou péči, jen se potřebuje čas od času pomazlit, aby si zachovala svůj tvar.

Řasokoule je rostlina, která dosahuje velikosti několika centimetrů. Nejprve je velmi malá, postupem času roste, ale je to pomalý proces. Má kulatý tvar, který v přirozeném prostředí získává válením po dně jezera. Vyskytuje se například v jezerech na Islandu, ale také v Japonsku nebo v některých evropských zemích.

Desítky let

Doma ji můžete mít v akváriu, a když se o ni budete dobře starat, vydrží vám i desítky let. Je to nenáročná rostlina, o kterou se zvládne starat naprosto každý. Živí se fotosyntézou, netrpí nedostatkem živin a vydrží i několik dní bez vody. Aby měla svůj kulatý tvar, musíte se s ní občas pomazlit a poválet ji v dlaních a nejlépe ve studené vodě.

Kouli můžete pěstovat v akváriu spolu s rybičkami, ale klidně ji dát i do jezírka na zahradě. Řasokoule má ráda studenou vodu a nejlépe jí bude na světlém stanovišti bez přímého slunečního záření. Ideální vodou je voda z přírodního jezírka nebo potoka. Nahradit ji ale může i převařená voda z kohoutku.

Ve velkém akváriu musíte vodu měnit minimálně jednou za dva týdny. V menší nádobce ji vyměňujte častěji, protože se voda rychleji ohřeje a zkazí. V letních měsících můžete do vody přidávat i kostky ledu, abyste rostlinu ochladili, nebo ji dát i na chvíli do lednice.

Teplo ne

Pozor dávejte jen na to, ať nevystavujete řasokouli zbytečnému teplu. Proto ji nepokládejte nad topení nebo na okno na přímé slunce. Sluneční paprsky by ji mohly popálit a udělat jí hnědé skvrny. Každá změna barvy je upozorněním, že se něco děje, většinou voda není dost studená. Pokud už se stane, že řasokoule onemocní, properte ji pod studenou vodou a nádobu vymyjte.

Řasokouli koupíte v e-shopech a nejmenší stojí kolem stokoruny. Není možné ji zasazovat, ale stačí ji položit na dno akvária. Existují tři formy rostliny, a to buď přirostlá ke kameni nebo dekoraci, volná koule nebo jako koberec tvořící trsy. Většinou ji ale seženete v podobě koule. Pokud není k ničemu přichycena, pohybuje se s proudem vody, pokud v akváriu nějaký je. O neobvyklých mazlíčcích jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?