Uskladněné dřevo na zimu může být ozdobou zahrady

 Zahrada 
26. července 2020 15:12 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Zásoby dřeva na zimu lze skladovat i velmi esteticky zen.yandex.ru
Pokud máte kotel na tuhá paliva nebo krb, určitě si chystáte zásoby dřeva na zimu. Dřevo obvykle skládají lidé do různých dřevníků. I tuto činnost ale můžete povýšit a z uskladněného dřeva vytvořit zajímavý designový prvek, který vám bude každý závidět.

Ti, kdo potřebují dřevo na topení, si musejí chystat dopředu velké zásoby dřeva. To totiž musí perfektně proschnout, než jej vhodíte do kamen. Dřevo s vysokou vlhkostí není příliš výhodným zdrojem vytápění – většinu své energie využije na přeměnu vody na páru, takže při spalování hodně kouří, produkuje velké množství dehtu, zanáší ohniště, ucpává komín a celkově je málo výhřevné. Můžete kvůli tomu prodělat až 40 % nákladů na topení! Čerstvě vytěžené dřevo, které má v sobě až 50 % vlhkosti, je proto nutné na nějaký čas dobře uskladnit, aby se jeho vlhkost snížila. Optimálně na 10 až 20 %. Z 1 m3 dřeva se přitom musí odpařit až neuvěřitelných 200 kg vody.

Nejlepší je to na vzduchu

Různé druhy dřevin vyžadují různě dlouhou dobu i různé podmínky skladování. Například měkké smrkové dřevo postačí skladovat oproti tvrdšímu buku či dubu po kratší dobu.

Při skladování palivového dřeva platí, že potřebuje pro proschnutí vzduch. Pokud byste jej skladovali v uzavřených místech (garáž, sklep či zahradní domek), bude to mít i negativní následky – vlhkost a hniloba z polen se lehce přenese do místnosti. Nejlepším místem pro skladování palivového dřeva je otevřený vzdušný přístřešek (např. pod převislou střechou nebo ve vzdušném dřevníku) s dostatkem prostoru, který je i dobře přístupný.

Jestliže je přístřešek navíc umístěn u návětrné strany domu, kam alespoň pár hodin denně svítí sluníčko, je to zcela ideální ochrana dřeva proti vlhkosti. Pokud nemáte možnost využít takového přístřešku a skladujete dřevo na volném prostranství, pak byste jej rozhodně neměli překrývat igelitem. Raději zvolte nepromokavou plachtu, kterou hned po dešti odstraňte, aby nedošlo k zapaření.

Zapojte fantazii

Naštípaná a úhledně naskládaná polena vypadají moc dobře. Můžete toho využít a udělat ze skladování dřeva přednost. Vytvořte si například jednoduchý rám s oknem, do kterého dřevo vyskládáte a vznikne vám tak zajímavá stěna s otvorem, který můžete ozdobit třeba květinami v truhlíku.

Nebo ze zbytků dřeva stlučte dřevník ve tvaru domečku. Můžete pak z různě vysokých domečků vytvořit na zahradě malé městečko. Některé z domků mohou sloužit i coby vzdušné přístřešky pro zahradní nářadí.

Zajímavě vypadá také policový dřevník, který částečně vyplníte dřevem a částečně jinými dekoracemi, třeba květináči. Inspiraci najdete v naší fotogalerii pod článkem.

Ochrana dřeva proti vlhkosti se vyplatí

Ať už budete dřevo skladovat jakkoliv, vždy jej před tím naštípejte na polínka, neboť tak rychleji vyschne a později bude lépe hořlavé. Vrstvy polen na sebe ukládejte křížem. Nejnižší vrstva by měla být v přístřešku složena asi 20 cm nad povrchem terénu pozemku.

Naštípané dříví složte kůrou dolů tak, aby do něj mohl proudit vzduch a nepršelo do něj. Zhruba po 2 až 3 letech je natolik vyschlé, že s ním můžete efektivně topit – tedy s minimálním množstvím škodlivin při vysoké výhřevnosti. O tom, jaké dřevo je nejvhodnější do krbu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?