Nejvhodnější dřevo do krbu? Dub, buk a ovocné stromy

 Dům 
03. ledna 2019 17:16 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Každý si rád posedí u krbu Shutterstock
Když venku padá sníh nebo štípe mráz, každý si rád zaleze do tepla k topení nebo ke krbu. Aby krb pořádně hřál a vytopil celou místnost nebo dům, je potřeba vhodné dřevo. Nejlepší volbou jsou tvrdá a vyschlá dřeva, například dub, buk nebo dřevo z ovocných stromů.

Přestože si pořídíte nejlepší krb nebo kamna, která jsou k dostání, stále nebudete mít jistotu maximálního tepla a výkonu a nízké spotřeby dřeva. Je totiž potřeba správně zvolit typ. Pokud sáhnete po špatném, nejenže vám příliš teplo nebude, ale také můžete krb zničit.

Dobře vyschlé

Základním pravidlem je, že dřevo musí být suché. Vlhkost má vliv na výhřevnost. Pokud není dřevo dobře proschlé, má nižší výhřevnost, protože se velká část tepla spotřebovává na odpaření vody. Dřevo může mít pod kůrou třeba i přes 70 procent vody, což je velké množství.

Navlhlé dřevo navíc uvolňuje velké množství dýmu a dehtu a také produkuje málo plamenů. To má pak za následek zanesení ohniště, znečištění skla nebo ucpání komína. Pokud krb nebo kamna obsahují plno dehtu, účinnost i životnost je tak výrazně nižší. Pamatujte si, že suché dřevo může být i dvakrát tak účinné jako vlhké dřevo, což už tedy stojí za to.

Dejte dřevu čas

Dřevo by mělo schnout dva roky. Pro topení v krbu nebo kamnech je vhodné tvrdé dřevo jako buk, dub, jasan nebo dřevo z ovocných stromů. Takové dřevo hoří sálavým plamenem a zanechává velké množství rozžhavených uhlíků, které udržují teplo po dlouhé hodiny.

Nejvhodnějším pro topení je dřevo z buku a jasanu. Rychle vysychá, lehce se zapaluje. Po rozřezání a naštípání je potřeba kulatinu rychle uskladnit na krytém místě, protože jinak může hnít, což bude mít za následek nižší výhřevnost. Nejpoužívanější dřevo je dub. Hoří velmi pomalu, takže vydrží, ale zároveň má klidný a krásný oheň.

Dub se musí skladovat dva roky nezakrytý, aby jej dešťová voda zbavila tříslovin, které obsahuje. Potom se skladuje na chráněném místě rok až dva a potom je připravený k zatápění. Habr a ovocné stromy mají velmi tvrdé dřevo, které je také vhodné pro topení.

Málo vydrží

Naopak měkké dřevo nabízí bříza, lípa, vrba, topol nebo kaštan. Hoří poměrně rychle velkým plamenem, proto dlouho nevydrží a je vhodné spíše na rozhoření. Topol má navíc velké množství polétavého popelu. Spustu tepelné energie uvolňují jehličnany, které však hoří velmi rychle. Navíc pryskyřice ucpává komíny.

Zcela nevhodné dřevo je takové, které je chemicky ošetřené. Neházejte tedy do krbu dřevotřískové desky, které znečišťují komín a vznikají při tom nebezpečné toxické výpary. Nikdy nepalte staré palety, odpadky a podobně. Můžete si tím jenom uškodit! O pořízení krbu jsme psali zde.

Témata: dřevo, topení, kamna, oheň
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008