Zařizování nové kuchyně. Mít na čem vařit, je základ a nejde jen o design

 Dům 
22. srpna 2020 14:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sporáky, trouby i varné desky jsou srdcem kuchyně Depositphotos
Pokud se chystáte pořizovat novou kuchyň, budete se muset v prvé řadě rozhodnout, na čem chcete vařit. A nejde jen o design.

Ze všeho nejdříve si musíte ujasnit, jaký zdroj energie chcete či můžete použít. Varianty jsou prakticky jen dvě, a to plyn a elektřina.

Pokud se rozhodnete pro plyn, musí být do prostoru kuchyně přivedeno potrubí - plynový rozvod (G ½“), na kterém musí být instalován uzavírací kohout plynu. Připojení spotřebiče pak vyžaduje zásuvku na 230 V.

Jestliže plyn nechcete nebo nejste na něj napojeni, musíte zvolit elektřinu. Do prostoru kuchyně v takovém případě musí být přiveden elektrický rozvod pro třífázové připojení. Před spotřebičem musí být zabudované zařízení (jistič) pro odpojení spotřebiče od el. sítě. Připojení spotřebiče vyžaduje zásuvku na 400 V.

Volně stojící či vestavný

Když máte vyjasněný zdroj energie, budete muset zvážit, zda zvolíte volně stojící sporák nebo vestavný. Obojí má svá pro i proti.

Volně stojící sporák

Výhodou volně stojícího sporáku je velmi snadná a rychlá instalace, také jde o finančně méně náročnou variantu. U volně stojícího sporáku oceníte také úložný prostor pro plechy.

Vestavný spotřebič

Vestavný spotřebič vypadá v porovnání s volně stojícím lépe. Také se lépe udržuje a nabídne vám více možností pro umístění v kuchyňské lince.

Jak vybrat sporák

Při výběru sporáku je důležité si předem rozmyslet, co od něj očekáváte, jak často budete vařit nebo používat troubu na pečení. U plynových sporáků můžete počítat s nízkou pořizovací cenou, ale s horšími pečicími vlastnostmi.

Kombinované sporáky patří mezi nejprodávanější, a to díky rychlému ohřevu a velmi dobrým pečicím vlastnostem trouby. Sporáky s multifunkční troubou jsou velmi oblíbené díky možnosti pečení ve více vrstvách současně. Sklokeramické sporáky jsou žádané díky hezkému designu varné desky, která je hladká, bez pórů a lehce se čistí.

Celoplynový sporák

U celoplynového sporáku oceníte okamžitou regulaci hořáků, nižší náklady na provoz a také pojistky hořáků STOP GAS.

Kombinovaný sporák

Podobně jako u celoplynového máte možnost okamžitě regulovat hořáky, nechybí zde pojistky hořáků STOP GAS. Troubu lze regulovat od 50 do 270 °C, můžete v ní péct ve více vrstvách současně. Kombinovaný sporák disponuje velmi dobrými pečicími vlastnostmi, lze v něm sušit, rozmrazovat i zavařovat.

Indukční sporák

Indukční sporák vypadá hezky, sklokeramika se dobře čistí a hlavně se na indukci nic nepřipaluje. Výhodou je také 90% účinnost ohřevu. Troubu lze regulovat v rozmezí od 50 do 270 °C, lze v ní péct ve více vrstvách současně a má velmi dobré pečicí vlastnosti. Lze v ní sušit, rozmrazovat i zavařovat.

Litinové plotýnky

Troubu je možné regulovat od 50 do 270 °C, lze v ní péci ve více vrstvách současně, sušit, rozmrazovat i zavařovat. Výhodou je také velmi příznivá pořizovací cena.

Jak vybrat vestavnou varnou desku

Vestavné spotřebiče se dají zabudovat do kuchyňské linky. Varná deska nebo trouba mohou být vestavěné do linky samostatně a umožňují tak více možností na zabudování (trouba do úrovní očí, pod linku atd.). Každý spotřebič má samostatné ovládání. Při výběru varné desky je rozhodující, zda máte přivedeno potrubí - plynový rozvod nebo dostatečné připojení k elektrickému rozvodu. Většina elektrických spotřebičů vyžaduje třífázové připojení.

Plynové varné desky

Plynové varné desky mají možnost okamžité regulace hořáků a výhodou jsou nižší pořizovací náklady. Nechybí ani pojistky hořáků STOP GAS. Co se týká vzhledu, k dostání jsou plynové varné desky bílé, nerezové i z černého skla.

Sklokeramické varné desky

Sklokeramické varné desky působí elegantně, snadno se čistí a můžete při vaření používat různé nádobí (kovové, skleněné, smaltované, teflonové).

Indukční varné desky

Vypadají hezky, sklokeramika se snadno čistí, přeteklé jídlo se nepřipaluje, účinnost ohřevu je asi 92 % a povrch desky se nezahřívá.

Litinové plotýnky

Litinové plotýnky pořídíte docela levně, můžete používat různé nádobí (kovové, skleněné, smaltované, teflonové) a výhodou je i snadné ovládání.

Jak vybrat vestavnou troubu

Vestavné trouby se zabudovávají do kuchyňské linky dle požadavku uživatele. Mohou být instalovány do úrovně očí nebo pod pracovní desku kuchyňské linky či jiného prostoru v kuchyni. U výběru trub je důležité, jaké funkce budete využívat, jak často pečete, jaký je váš životní styl a požadavky na přípravu jídla. Dnešní vestavné trouby mohou nabídnout maximální komfort na přípravu jídla, například teleskopické výsuvy, dotykové ovládání, ovládání s automatickou volbou programů, teploty, zamačkávací knoflíky, samočištění a podobně. O tom, jak vyčistit i silně zašpiněnou troubu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?