Nákup elektrokola. Poradíme vám, na co se zaměřit

 Ostatní 
22. srpna 2020 08:46 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Elektrokola jsou skvělou volbou pro aktivní sportování Depositphotos
Elektrokola jsou stále populárnější. Pokud uvažujete o jeho nákupu i vy, poradíme vám, na co se zaměřit.

Dávno jsou doby, kdy bylo elektrokolo považováno za dopravní prostředek pro seniory nebo pro lenochy, kterým se nechce šlapat. Naopak se ukázalo, že elektrokolo je ideální prostředek pro aktivní sportování. Díky němu můžete regulovat své svalové zatížení a zároveň dojedete, kam potřebujete. Navíc máte trvalou výkonovou rezervu. A nepotřebujete žádný řidičský průkaz.

Kdo bude majitel

Než si půjdete koupit elektrokolo, je potřeba vědět, kdo na něm bude jezdit. Rámy mají totiž provedení pánské, dámské či univerzální. Hodně také záleží na výšce postavy, délce nohou i zdravotním stavu jezdce. Například pro jezdce vysokého 155-175 cm je ideální velikost rámu 17´.

Do města, nebo do přírody

Dále, co je potřeba si ujasnit, do jakého terénu budete elektrokolo využívat. Jiná specifika mají totiž kola do přírody, jiná do města, jiná do horských terénů. Pokud budete kolo nejvíce využívat pro cestu do školy nebo práce, jsou pro vás skvělou volbou elektrokola městská, která využije každý od studenta po manažera. 

Dojezd a umístění motoru

Hodláte-li mít kolo jako prostředek pro přemísťování se po městě, tak tento aspekt až tolik nemusíte řešit. Všechna elektrická kola dnes zvládají bez problémů ujet kolem 30-40 km. Pokud chcete na kole projet kus světa, tak se hodně zaměřte na kapacitu baterie. Čím je větší, tím více kilometrů najedete. Například baterie s kapacitou 10 AH, vydrží na 50 km, baterie 12 Ah na 80 km a s baterií 15 AH ujedete i 100 km. Kromě kapacity baterie ovlivňuje dojezd kola také umístění motoru. Středové umístění znamená větší dojezd. Samozřejmě, že v neposlední řadě bude mít vliv na počet ujetých kilometrů také terén. 

Životnost a dobíjení

Před koupí kola se také informujte o tom, jak dlouho je potřeba dobíjet baterii. V průměru počítejte s 3–6 hodinami. Málokdy se vám asi stane, že byste jeli s baterií doslova nadoraz, takže obvykle vám 1-2 hodiny budou stačit. Většina výrobců garantuje, že baterie vydrží najetí až 20 000 kilometrů, což představuje 500–1000 nabíjecích cyklů. V tomto ohledu bude záležet na tom, jak moc často budete na kolo sedat a kolik ročně ujedete kilometrů. V průměru ale počítejte s životností baterie 4-8 let. Vzhledem k tomu, že elektrokola nebývají zrovna levnou záležitostí, nezapomeňte si jej také náležitě zabezpečit před zloději. Jak nejlépe své kolo ochránit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod