Je tu podzim. Vyrobte si draka, který opravdu dobře létá

 Dílna 
05. října 2020 10:22 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zmínka o prvních dracích existuje již ze 4. století před naším letopočtem JumpStory
Podzim a pouštění draků k sobě neodmyslitelně patří. Chcete-li letos potěšit své děti opravdu originálním drakem, vyrobte si jej sami. Ukážeme vám, jakna to krok za krokem.

Věděli jste, že pouštění draků má svou historii, která sahá až do 4. století před naším letopočtem? První draci se objevili v Číně, kde je používali k vyplašení ptáků nad rýžovými poli, později i k zastrašování nepřátel. V Evropě mají draci poněkud mladší tradici, a to 500 let. Dnes existuje celá řada tvarů draků i materiálů, z nichž jsou vyrobeni. Ten nejjednodušší a nejklasičtější tvar si však můžete vyrobit snadno doma.

Diamantový tvar

Klasický drak je vyrobený z dřívek a papíru. Prakticky veškerý použitý materiál seženete buď v papírnictví nebo v hobby marketech. Dozdobení draka už bude záležet na vaší fantazii a tedy i vašich dětech.

Připravte ssi

  • 2 smrkové nosníky o průměru 4 x 4 nebo 5 x 5 milimetrů
  • modelářský potahový papír, balicí papír nebo slabý igelit
  • slabý provázek
  • lanko s držákem pro pouštění draka
  • průhledná izolepa
  • disperzní lepidlo
  • barevný papír
  • vodové nebo temperové barvy 

Konstrukce

Obě dřívka si seřízněte na délku 750 mm a 600 mm na šířku a překřižte je tak, aby druhý začínal ve dvou třetinách svislého nosníku. Vše pevně svažte provázkem. Při tom si hlídejte, aby obě dřívka svírala pravý úhel. Pro větší pevnost můžete také spoj zakápnout lepidlem. Na všech čtyřech koncích nosníků udělejte pilkou nebo nožíkem drobné zářezy, v nichž bude držet provázek. Poté kolem obvodu natáhněte provázek. Tím konsktrukci zpevníte. 

Tvář

Hotovou konstrukci si položte na papír. Ten vybírejte co nejlehčí, například takový, do něhož se balí květiny. Tužkou ji obkreslete tak, aby byl papír o 2 cm na obvodu delší. Pak potah vystřihněte. Okraj přehněte přes provázek a zalepte pomocí izolepy, případně lepidla. Nyní máte draka hotového a můžete jej předat dětem na dozdobení. Zapomenout byste neměli také na ocas, který drakovi dává větší stabilitu. Ocas by měl být alespoň 2 metry dlouhý a mašličky asi 25 centimetrů od sebe. Přivažte je k provázku.

Ovládání

Nyní přichází na řadu další důležitá část, a to ovládání draka. Od bočních okrajů a horního vrcholu si odměřte 10 cm, od spodní hrany 15 cm. V těchto místech nalepte z obou stran čtvereček izolepy. To vám pomůže zpevnit papír, aby se vám při provlékání provázku neprotrhl. Jeden konec provázku uvažte na vodorovný nosník v označeném místě, propíchněte izolepový čtvereček a protáhněte provázek na lícovou stranu. Na druhé straně prostrčte provázek přes čtvereček izolepy opět směrem k nosníku a uvažte. To samé udělejte i z horní a dolní části. V místě křížení uvažte očko, v němž se bude druhý provázek pohybovat. Nechejte provázky delší, aby měly vůli. Jde o to, že vítr se bude opírat do lícové plochy draka, tedy do kresby. 

Důležitá je stabilita

Pokud má drak lítat, potřebuje dobře vyvážit. To uděláte tak, že opřete dolní špičkou draka o zem, zhruba v úhlu 60 stupňů. Místo, kde se vám kříží provázky chyťte, provázek by měl nyní správně směřovat směrem k zemi pod úhlem 90 stupňů. Případné nerovnosti tak upravte prodloužením nebo zkrácením provázků. V místě křížení nakonec připevněte lanko, na němž budete draka pouštět. A máte hotovo. Teď vám zbývá jedno. Počkat na krásné větrné podzimní počasí a můžete vyrazit do přírody. Pokud cestou najdete kaštany, určitě si je schovejte. Můžete z nich vyrobit krásné dekorce, například takové, o nichž jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?