I na kočku vezměte občas kartáček a pastu. Zachrání ji to od možného utrpení

 Mazlíčci 
11. listopadu 2020 12:18 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zubní plak je plný bakterií, které mohou kočce vniknout do plic či jater Depositphotos
Pokud vaší kočce zapáchá z tlamy, pak vězte, že s jejím chrupem není něco v pořádku. Dost často to bývá zaviněné nesprávnou péčí o zuby či dásně. Co byste rozhodně neměli zanedbávat?

Kočky jsou hned po psech dalším oblíbeným domácím mazlíčkem, kterého si řada lidí hýčká a rozmazluje. Ke správné péči patří nejenom kvalitní krmivo, stříhání drápků, ale také hygiena chrupu. A na ni v drtivé většině lidé zapomínají. Pokud něco není v pořádku se zuby, často začne kočka odmítat suché granule, objevují se u ní krvácení z dásní nebo naopak nemůže zavřít tlamu a bolestivě mňouká. Navíc plak, který obsahuje mnoho bakterií, může dál kočce vnikat do plic a jater a způsobit tak závažné nemoci.

Kočka má 30 zubů

Malá koťata, stejně jako většina savců, se rodí bezzubá. Takzvané přezubování se děje  kolem pátého měsíce života. V tomto období  dopřejte kotěti něco, do čeho mohou kousat, aby ulevila svým bolavým dásním a tlaku. Co se týká krmiva, dávejte jim raději v tomto období mokrou stravu. Suchá by je totiž mohla ještě více dráždit. V dospělosti má kočka třicet zubů, o které je potřeba pečovat.

Péče o chrup

I kočky mohou trápit problémy se zuby a dásněmi. Dospělá kočka je hodně náchylná k zubnímu kameni a parodontóze, většinou už od dvou let věku. Proto je důležité už v tomto věku začít kočce pravideně čistit zuby a v rámci prevence s ní zajít jednou za půl roku k veterináři na prohlídku chrupu.

Jak čistit kočce zuby

Co se týká čištění zubů, s tím je ideální začít už od útlého věku, aby si kočka na něj postupně zvykla. Z počátku stačí, když budete několik dnů prstem přejíždět po stranách nejprve z vnější strany zavřené tlamičky. Po pár dnech ji rozevřete čelist a to samé dělejte z vnitřní strany. Jakmile si kočka zvykne i na to, přejíždějte prstem po zubech a dásních. Nejprve bez pasty, posléze s pastou. Nakonec pořiďte měkký kartáček a čistěte zuby jím. Kartáčkem ale zuby nedrhněte, stačí jím lehce potírat zuby a odstraňovat plak.
Nezapomeňte po každém takovém úkonu kočku odměnit. Samozřejmě pamlskem, který je pro ni určený. Co byste kočce určitě neměli dávat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod