Pokud nechcete vaší kočce ublížit, rozhodně jí nedávejte tyto potraviny

 Mazlíčci 
16. října 2020 13:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Špatný pamlsek může vaší kočičce vážně ublížit Pixabay
Asi každý chovatel chce dát jednou za čas svému mazlíčkovi nějaký ten pamlsek, aby mu něčím dobrým zpříjemnil život. Pokud však máte kočičku, tak se těmto potravinám rozhodně vyhněte, jinak jí můžete i vážně ublížit.

Kočky jsou oproti psům velmi mlsné a obzvlášť si vybírají, co pozřou. Je však třeba pamatovat na to, že ne všechny potraviny, které jsou vhodné pro člověka, jsou vhodné i pro naše čtyřnohé mazlíčky.

Pozor na cibuli a česnek

Pozor si musíte dát například na cibuli a česnek, které mohou vaší kočičce způsobit poškození červených krvinek a v nejzazším případě mohou způsobit až anémii. Cibule s česnekem jsou pro kočky opravdu nebezpečné až v případě pozření velkého množství, což většinou nehrozí. Nebezpečné jsou však i různé koncentrované formy, jako je například česnekový prášek.

Pokud vaše kočička česnek či cibuli snědla, poznáte to podle toho, že nebude mít chuť k jídlu, bude celkově slabá, bude mít bledé dásně a barva její moči může být až dočervena. Pokud si těchto příznaků všimnete, na nic nečekejte a vyhledejte veterináře.

Mléko je mýtus

Přestože z nejrůznějších pohádek si můžeme pamatovat, že kočky mají pít mléko, jedná se o mýtus. Přestože kočka misku mléka s chutí vypije, neznamená to, že je pro ni mléko vhodné. Mléko totiž obsahuje laktózu, kterou kočky neumějí trávit, po vypití mléka je tak pronásledují průjmy a žaludeční křeče. Pokud tak chcete vaší kočce mléko přeci jenom dopřát, pořiďte bezlaktózové mléko, nebo přímo speciální mléko pro kočky.

Hroznové víno a rozinky

Ač se to možná zdá nepravděpodobné, i malé množství hroznů či rozinek může způsobit kočkám závažné selhání ledvin. Přibližně do dvanácti hodin od pozření se začne nemoc projevovat zvracením, během dalších dvaceti čtyř hodin se dostavují další symptomy, jako průjem, snížená chuť k jídlu, bolesti břicha, letargie a obtíže s močením.

Pokud tedy někdy přistihnete vaši kočku, jak si pochutnává na hroznech, raději na nic nečekejte a vyrazte k veterináři.

Nebezpečná čokoláda

Snad všichni už mají vryto v paměti, že čokoláda může být pro psy smrtelná, stejně nebezpečná je však i pro kočky. Po pozření čokolády způsobí látky v ní obsažené, methylxanthiny, průjem, zvracení, zvýšenou tělesnou teplotu, svalový třes či srdeční potíže. Tyto projevy mohou být pro naše domácí mazlíčky skutečně smrtelné.

Tyto nebezpečné látky jsou kromě čokolády obsaženy také v kofeinových nápojích, tudíž si dejte pozor, aby se kočička nedostala ani k těm.

Kynuté těsto nafoukne k prasknutí

Pozor si dávejte také na to, aby si vaše kočka nepochutnala na kynutém těstě. Těsto totiž začne v kočičím žaludku kvasit a rozpínat, což způsobí značné bolesti břicha. Těsto ale může nafouknout kočce žaludek a střeva natolik, že skutečně hrozí prasknutí. Držte tedy vaše kočičky dál jak od syrového těsta, tak od kynutých knedlíků, buchet a dalších podobných potravin.

Nezaměňujte žrádlo pro psy s tím kočičím

Kočkám taky nesvědčí, pokud jim servírujete žrádlo určené pro psy. To sice není vyloženě toxické či nebezpečné, ale správná výživa pro psy je od té kočičí odlišná. Pokud byste tímto způsobem vaši kočičku krmili dlouhodobě, mohou se u nich objevit problémy se srdcem, zrakem a se zuby. O tom, jak na správnou výživu koček, se dočtete více zde.

Témata: kočka, výživa, krmení, nemoci,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008