Příliš velké teplo v bytě nic dobrého nepřináší. Maximálně budete častěji nemocní

 Dům 
08. prosince 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Doma by vám neměla být ani zima, ani horko Depositphotos
Lidé jsou čím dál zhýčkanější a mají potřebu si doma přetápět. Přitom to vede jen k tomu, že jsou pak častěji nemocní. Navíc to stojí peníze. Pokud vás zajímá, jaké jsou optimální teploty v jednotlivých místnostech, máme pro vás odpověď.

Teplota v místnosti by se měla ideálně pohybovat okolo 20 °C. Zdravý člověk se ale cítí pohodlně i při 18 °C. Optimální teplota se v jednotlivých místnostech mírně liší. V koupelně je dobré mít tepleji, naopak na chodbě nebo ve spíži chladněji.

Každá místost si žádá něco jiného

V obývaných místnostech se jako výpočtová teplota uvádí 20 °C, v koupelně 24 °C a v předsíni pak 15 °C. Tyto hodnoty ale slouží hlavně projektantům a dalším odborníkům, kteří se jimi řídí při stavbě nebo rekonstrukcích.

Přetápění domácnosti je energeticky náročné, navíc škodí zdraví. Lidský organismus je pak méně zvyklý na chlad, a tím pádem i náchylnější k nemocem.

Teplota je individuální

Nikdo vám samozřejmě nenařizuje, jakou teplotu máte v domácnosti udržovat. Zaleží hlavně na tom, co je vám příjemné. Obecně se dá říct, že teplota vnitřních prostor by se měla pohybovat okolo 20 °C. Zdá se vám to málo? Tak si představte, že ještě před padesáti lety bylo podle ekologické organizace Veronica v anglických domácnostech běžné mít během zimy doma jen 14 °C. Dřív jsme zkrátka žili ve větším chladu. Teplo tehdy sloužilo hlavně k vaření. Lidé se běžně zahřívali tlustým oblečením a v noci pořádnou peřinou.

Dneska jsme mnohem zhýčkanější. Britské ministerstvo zdravotnictví v roce 2014 přišlo s analýzou, podle které se lidé doma cítí nejlépe při teplotě mezi 18–20 °C. Když se ale dostatečně obléknou, není problém ani 16 °C.

Co je to výpočtová teplota pro vytápění

Výpočtová teplota je údaj, který slouží pro projekční výpočty – třeba při zateplování domu. Stanovuje ji vyhláška č. 194/2007 Sb. a jako optimální uvádí výpočtovou teplotu obývaných místností 20 °C. V praxi si doma samozřejmě nastavíte teplotu tak, aby vám maximálně vyhovovala.

Teplotu je dobré nastavit v každé místnosti individuálně. V obývacím pokoji nebo v koupelně si klidně dopřejte větší teplo. Je ale asi zbytečné příliš vytápět obslužné prostory domu, jako je chodba nebo předsíň. Jaké teploty by vám v domě měly stačit?

  • obývací pokoj: 20–21 °C
  • ložnice: 16–18 °C
  • kuchyně: 18 °C
  • chodba, schodiště: 10–15 °C
  • koupelna: 24 °C

Moderní topení můžete aktivně řídit

Kromě dodržování optimálních pokojových teplot je dobré myslet na snižování teploty v době, kdy nejste doma. Před odchodem teplotu nastavte na 16 °C a po návratu ji znovu zvyšte. Pokud máte doma chytré nastavení vytápění, můžete si teplotu zvýšit na dálku a přijít do příjemně vyhřátého domova. Topení ale nevypínejte úplně. Vychladly by vám totiž stěny a okenní rámy a zima by se vám doma držela déle.

Používejte správně termostatické hlavice radiátorů

Pomocí termostatické hlavice na radiátoru zavíráte a otevíráte ventil. Díky tomu udržujete teplotu v místnosti stále stejnou. Nastavte ji proto na požadovanou hodnotu – typicky na číslo 3 – a nechte ji tak. Na noc ji můžete o jeden dílek stupnice přivřít. Rozhodně s hlavicí ale nemanipulujte do úplného zavření nebo otevření. Tak byste si jen rozkolísali teplotu v místnosti a topení by nebylo úsporné.

Pozor na přetápění

Spousta rodin má tendenci domácnost přetápět až na 25 °C.  Když ale dlouhodobě pobýváte v takto přetopených místnostech, snižujete adaptabilitu svého organismu na chlad. To má pak negativní účinky na lidské zdraví – člověk bývá častěji nemocný. O tom, jaký vliv má podlahové topení na křečové žíly a klouby, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?