Co vás čeká a nemine v únoru na zahradě

 Zahrada 
10. února 2021 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V únoru už vás čekají první práce na zahrádce Depositphotos
S prací na zahradě můžete pomalu začít již od února. Pochopitelně záleží na počasí. Pokud je to jen trochu možné, můžete začít ze zahrady uklízet pozůstatky podzimu či zimy.

Je čas čistit a rýt záhony, začít s vápněním půdy a prořezáním ovocných stromů a keřů.

Výsev letniček

Od února do března je třeba začít vysévat letničky, zejména ty s rovnými semeny je třeba předpěstovávat delší dobu. Jde především o hledík větší, astru čínskou, begónii hlíznatou, lobelku drobnou, dračík vousatý, šalvěj zářivou nebo krásenku. Vysévejte je do misek v únoru. Misku se semeny umístěte na okenní parapet, zpočátku nezalévejte, jen slabě roste vodou. Misku je dobré přikrýt průsvitným víkem nebo fólií. Pro předpěstování je ideální teplota 15-18 °C. Semena začnou do čtrnácti dnů klíčit. V době, kdy vytvoří rostlina 2 až 3 lístky, je vhodné přepichovat je do truhlíků.

Květinové záhony v únoru

Na vaší zahradě se v únoru mohou objevovat květy šafránu, které jsou v zahradě k vidění od února do dubna. Kvetou nejrůznějšími odstíny žluté, fialové a bílé. Další předjarní rostlinkou, kterou na záhoně nepřehlédnete, jsou talovíny. Jednou z nejčasněji kvetoucích rostlin je jaterník sedmihradský, který zdobí něžné, světle modré květy. Objevit se mohou také velké květy čemeřic, tyto trvalky zdobí ještě sněhem pokryté záhony. Kvete od února do března velkými bílými, růžovými nebo červenými květy. Nesmíte zapomenout na sněhobílé květy sněženek, které patří mezi první posly jara. Květy se objevují od ledna do března. Trvalky se po roztátí sněhu seřezávají. Musíte zkontrolovat, jestli mráz nevytáhl některé rostliny, pečlivě je zatlačte zpět do země. Na záhonech musí zůstat zimní přikrytí chvojí. V této době můžete zasazovat mrazuvzdorné cibuloviny kvetoucí v létě, třeba okrasné česneky, které svým aroma dokážou ze zahrady vyhnat hraboše.

Zelený trávník

Již od února je třeba o trávník pečovat, pokud jej chcete mít krásně zelený a hustý. Jakmile roztaje sníh, je třeba začít s čištěním pažitu. Začněte uklízet spadané větve a hrabat poslední zbytky listí. V místech, kde se drží voda, bude třeba trávník provzdušnit vertikutátorem. S jeho pomocí dosáhnete u trávníku dokonalého vzhledu. Kromě péče o trávník je nejvyšší čas zkontrolovat zahradní techniku.

Péče o zahradní jezírko či rybníček

Pokud vám počasí dovolí, vodní plochu vyčistěte od odumřelých částí rostlin, listí a větví. Pokud je vaše jezírko zamrzlé, je dobré led prorazit. Sluneční paprsky by totiž vodu pod ledem mohly prohřát. U malých jezírek by tak mohl vzniknout problém s nedostatkem kyslíku.

Zeleninová zahrada

Pro venkovní záhony si můžete předpěstovat raný salát, letní pórek, rané košťáloviny. Na konci měsíce února rajčata, papriky, majoránku a bazalku. Podle potřeby můžete sklízet otužilé druhy zeleniny, přezimující na venkovních záhonech. Jde především o otužilý pórek či růžičkovou kadeřavou kapustu. Pokud máte vytápěný skleník, můžete vysazovat předpěstované sazenice raného salátu, kedlubny, květáku a sazečku cibule. Dále čtěte: Vlastní zelenina v zimě. Některé druhy jsou dokonce chutnější při sklízení pod bodem mrazu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?