Zkrášlete si svoji zahradu jezírkem, potůčkem nebo fontánkou

 Zahrada 
26. května 2021 18:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro lepší první dojem můžete zahradu i s rybníkem nasvítit Depositphotos
Fontány, vodotrysky či umělé potůčky bývaly výsadou šlechtických zahrad. V dnešní době si je můžete pořídit také a vytvořit si na zahradě příjemnou atmosféru. Stále častěji se na zahradách objevují přírodní koupací jezírka. Ta lze kombinovat s vodopády poháněnými vnitřním oběhem pomocí čerpadla.

Tento systém je náročný na dodávku elektrické energie a abyste se dočkali průzračné vody, musíte do systému zapojit filtrační systém a čisticí bakterie, které dokážou zlikvidovat veškeré živiny a organickou hmotu. Výběrový kámen, asijské pítko nebo fontánku lze umístit na balkon i menší terasu, kde si chcete zpříjemnit letní pobyt na čerstvém vzduchu.

Jezírko nebo potůček?

Nejprve se musíte rozhodnout, zda si přejete vodu tekoucí, nebo stojatou. Každá z nich má své výhody i nevýhody. Zatímco rybník nebo jezírko se stojatou vodou působí uklidňujícím dojmem, tekoucí potok či fontána mohou být pro někoho rušivé. Klidná vodní hladina funguje jako efektní zrcadlo, ve kterém se odrážejí okolní stavby i rostliny. Pokud nevíte, kterou z variant vybrat a velikost zahrady vám to dovoluje, zkombinujte obě. Pohybující se voda výborně okysličuje vodu stojatou, takže se skvěle doplňují, zvláště když chcete v jezírku chovat ryby. 

Zdroje vody

Vodní prvky v zahradě se dělí na ty s přirozeným a umělým zdrojem vody. Rozšířenější bývá druhá varianta, kdy se voda bere z vodovodního řádu nebo studny. Jestliže vodu přivádíte z vodovodního řádu nebo studny, bude nutné vytvořit systém s přepadem poháněným elektrickým proudem. Pokud k naplnění jezírka zvolíte podzemní prameny, voda v jezírku nebo potoku bude studená a nedostatečně prokysličená. Když do jezírka přivádíte vodu z místního potůčku, který svádí vodu i z okolních toků, počítejte s tím, že nebude dokonale čistá. V letních měsících může docházet ke splavům zemědělské půdy, která je bohatá na živiny a způsobuje rychlý růst řas a sinic.

Vodu udržujte čistou

Když zvolíte jako zdroj vodu ze studny, vrtu nebo vodovodního řadu, na povrchu dojde k jejímu znečištění organickou hmotou z okolních dřevin a posečené trávy, která se rychle rozkládá a uvolňuje živiny, které mění složení vody. Pokud vodu chcete udržet čistou, bez použití chemických přípravků, neobejdete se bez speciální technologie, která se skládá z filtračních komor a zpravidla se ukládá do šachty nebo zahradního domku. Doporučuje se používat i bakteriální kultury, které jsou k tomuto účelu pěstovány. Na kvalitu vody má vliv její chemické složení, hloubka jezírka, velikost hladiny. Pokud si vyberete potůček či vodopád, které mají vodu v pohybu, ta se přirozeně okysličuje a je větší šance udržet ji v perfektním stavu. V obou případech vám pomůže jednoduchá rada - čím hlubší, tím lepší. Dále čtěte: Jak si vyrobit malou vodní zahrádku, když nemáme moc místa.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod