Kuna většinu lidí děsí, ale dokáže být i dobrou pomocnicí. Pokud zůstane venku

 Zahrada 
03. června 2021 08:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Od domu ji držte raději dál Depositphotos
Kunu ve svém okolí obvykle snese málokdo. Ovšem v případě, že se tento tvor pohybuje ve vaší zahradě, není to vůbec špatná zpráva. Problémy by však mohly nastat ve chvíli, kdy by se tato šelmička rozhodla, že vás poctí svou návštěvou uvnitř domu.

Podívejte se s námi na to, kdy jsou kuny ještě dobrými sluhy, a kdy už naopak začínají být špatnými pány.

Která je která

Kuny žijí převážně v noci. Jsou na pohled roztomilé a velmi mrštné. Ačkoli u nás žijí dva druhy kun, do okolí domů a zahrad zavítají v drtivé většině případů kuny skalní. Pro ně je typické tmavší zabarvení a bílá náprsenka.

Hlídejte si kurník

Pokud přebývá kuna pouze v zahradě, určitě ji nevyhánějte. Pomůže vám totiž likvidovat hraboše a hryzce, jejichž návštěva není v zahradě nijak vítaná a v posledních letech si ji zahrádkáři užili opravdu dosyta.

Pokud však máte v blízkosti také kurník se slepičkami, rozhodně jej dobře zabezpečte. Kuny mají totiž na tyto opeřence velký zálusk. Dobré zabezpečení však budou potřebovat také různé kůlny, sklepy a dokonce i půdy.

Právě tam se kuny stahují ze všeho nejraději a dokáží tam nadělat pořádnou paseku. Začíná to tím, že si budou své teritorium značkovat, a to zejména pomocí výkalů. A to byste opravdu nechtěli zažít. Všechny kunou označené body totiž začínají velmi rychle čpět a vás obtěžovat nekončící zápach. Čtěte také: Mandelinky každoročně škodí bramborám. Poraďte si s nimi bez chemie a zároveň vsaďte na prevenci.

Škody mohou být veliké

Další výraznou komplikací, která je navíc při likvidaci finančně nákladná, je záliba těchto šelmiček v překusování kabelů a dalšího podobného zařízení v domě. Stejně velký problém dokáží tito tvorečkové napáchat také v motoru auta, kde často rádi nocují.

Pár dobrých rad

Aby se vám přítomnost kun ve vašem okolí nevymkla kontrole, zkuste provést několik opatření, díky kterým se vašemu obydlí vyhnou:

  • Utěsněte vstupní otvory.
  • V malých prostorách rozneste pár chuchvalců lidských vlasů nebo psí srsti.
  • Pořiďte si odpuzovače hlodavců.
  • Pokud máte vy, případně někdo v okolí psa, nechte ho čas od času okolí domu označkovat. Nic neodradí kuny tolik jako zápach psí moči.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?