Vyrobte si perfektní směs do bublifuku jen ze tří ingrediencí

 Dílna 
30. května 2021 13:50 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti budou nadšené Depositphotos
Už se asi nedozvíme, koho jako prvního napadlo foukat bubliny, ale to nic nemění na tom, že tato kratochvíle patří u dětí mezi nejoblíbenější. Také řada dospělých se nechala unést kouzlem bublifuků a docela slušně se tím dokáží uživit v rámci různých akcí. Dokonce se pořádají soutěže ve foukání bublin. Každý mistr má svůj tajný recept na dokonalou směs. My vás jednu takovou naučíme připravit.

Pojďte s námi poodhalit tajemství těch největších, nejbarevnějších a nejkouzelnějších bublin široko daleko. Potřebovat budete jen tři suroviny, které nejspíše máte i doma.

Stačí pouhé tři suroviny

Každý, kdo se foukání bublin věnuje alespoň na poloprofesionální úrovni, vám potvrdí, že valná část úspěchu netkví ani tak v nástrojích, kterými se bubliny vyfukují, ale právě ve směsi. Většina bublinářů si svůj recept pečlivě střeží, a přitom se ho snaží stále vylepšovat. Základ je přitom velmi jednoduchý. Stačit vám budou jen tři suroviny, které možná máte doma, anebo je lehce seženete v obchodech.

K namíchání bublifukové směsi podle našeho odzkoušeného receptu budete potřebovat vodu, prostředek na mytí nádobí a glycerin. Ovšem pozor, v tomto případě by voda neměla být kohoutková, protože záleží na její tvrdosti. Jelikož potřebujete velmi měkkou vodu, je lepší použít vodu destilovanou.

U saponátu se doporučuje jakýkoliv obyčejný, nemusí být ani značkový. Jen by se nemělo jednat o koncentrát a také se neosvědčily přípravky s přívlastky jako Oxi, Extra, Multi a podobně, které obsahují pro výrobu bublifuku nežádoucí příměsi. Pokud doma nemáte glycerin, zeptejte se v lékárně, kde je běžně k dostání jeho 85% koncentrát.

Jakmile máte vše po ruce, připravte si ingredience pro umíchání směsi v tomto poměru:

  • 3 díly saponátu
  • 1 díl glycerinu
  • 10 dílů destilované vody

Pusťte se do toho

Pro přípravu směsi si vezměte libovolnou čistou nádobu. Můžete použít například zavařovací sklenici, kterou je však vhodné dobře vymýt, a to včetně víčka. Všechny ingredience nalijte v uvedeném poměru do čistého a odmaštěného hrnce. Směs za stálého míchání zahřejte přibližně na 80 stupňů Celsia.

Není nutné používat teploměr, tekutina musí být horká, ale neměla by projít varem. Jakmile jsou všechny složky dobře rozpuštěné a promíchané, nalijte směs do připravených nádob a nechejte vychladnout. Následně ji v dobře uzavřených sklenicích uchovávejte při běžné pokojové teplotě a mimo dosah dětí.

Když nemáte tvořítko

První pokus s tvořením bublin si nechejte nejdříve 24 hodin od přípravy směsi. Nenajdete-li doma plastové tvořítko ze starého bublifuku, můžete první bubliny udělat i obyčejným brčkem nebo okem smotaným z tlustšího drátu omotaného gázou, která dobře absorbuje tekutinu. Pokud byste chtěli vyzkoušet opravdu velké bubliny, třeba velikosti míče, nalijte směs například na dno čistého lavoru a bubliny tvořte smyčkou z drátu o průměru o něco menším, než má lavor sám. Čtěte také: Perte prádlo v domácím prášku či gelu, budete nadšení a navíc ušetříte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod