Jak zabránit beruškám v náletech na váš domov

 Dům 
12. června 2021 11:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na asijské berušky si dejte obzvlášť pozor Depositphotos
Berušky na našich zahradách vidíme rádi. Jsou totiž poměrně užitečné, protože jedí škůdce, kteří poškozují rostliny, jako jsou mšice, červy a další. Když ale po desítkách či stovkách podniknou nálet na váš dům, už je tak rádi nemáme. Naštěstí je tu způsob, jak se jich nadobro zbavit.

Berušky se totiž do vašeho domova dostanou přes zimu prasklinami a štěrbinami. "Budou se shlukovat například pod okny a pod izolací," říká deratizátor Michael Duncan. Pokud jejich úkryt najdete, není nic snazšího, než je posbírat a vystrnadit je ven. Ale co když o jejich úkrytu nevíte?

Příliš mnoho berušek

Už jste to možná zažili. Například na podzim, když přijde náhlý teplý den a najednou se ve vašem domě objeví stovky berušek, které ani nestíháte sbírat. Nebo na jaře, kdy s prvním teplem začnou berušky opouštět své úkryty. Berušky totiž hledají teplo a vlhkost, takže nejspíš obsadí vaše okna či prosklené dveře. Ale jak je z domu dostat? 

Budete si nejspíš muset zavolat odborníka, pokud se vám nepodaří najít jejich úkryt. Ideální dobou je asi druhá polovina srpna, kdy jsou noci chladnější, ale dny jsou stále teplé. "Provádění ošetření exteriéru v této době by bylo velmi přínosné pro ovládnutí populace berušek kolem vašeho domova,“ říká Duncan.

Nemusíte se nicméně bát, že vám zásah odborníka zničí zahradu. Ošetřit je nutné zejména možné vstupy do domu, tedy prostory kolem oken a dveří. Zkusit to můžete i sami, ale protože beruška není považovaná za škůdce, neexistuje na ni žádný konkrétní postřik. Může ale zafungovat ten proti lezoucímu hmyzu, kterým můžete ošetřit zvenku vaše vstupní prostory.

Na asijské berušky si dejte obzvlášť pozor

Majitelé domů si často pletou tradiční berušky s těmi asijskými. Ty jsou ale opravdu agresivním škůdcem, který vás může dokonce i nepříjemně kousnout. Pěstitelé brambor na zahradách o tom vědí svoje.

Kdo se v beruškách nevyzná, je rozpozná podle zbarvení. Asijští brouci jsou hnědožluté barvy a na hlavě mají výrazné bílé znaky. Na rozdíl od červené berušky bude tento typ vydávat nepříjemný zápach a po rozdrcení zanechá žlutou skvrnu. I když mají klíčové rozdíly, pokud váš domov napadnou asijské berušky, odstraníte je stejným způsobem jako ty červené. Respektive raději vsaďte na prevenci a ošetřete před oběma druhy exteriér vašeho domu. Dále čtěte: Nenechte se obtěžovat v domě mravenci. Zbavte se jich i bez chemie a navždy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod