Pár tipů, jak si poradit s čištěním žaluzií, abyste nad úklidem nestrávili celý den

 Dům 
08. února 2019 11:15 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Několika šikovnými tipy si můžete čištění zjednodušit  Shutterstock
Čištění žaluzií pravděpodobně nepatří mezi vaše oblíbené domácí činnosti. A ani se vám nedivíme. Lamely bývají často potažené vrstvami prachu, navíc mastného. A dát to zase do pořádku je doslova mravenčí práce. Co s tím? Máme pro vás několik jednoduchých tipů, díky nimž to bude hračka.

Žaluzie v oknech jsou velice praktické, jejich čištění ale otravné. Přinášíme pár praktických způsobů, jak si to ulehčit. 

V první řadě je potřeba myslet na to, že kolik je druhů žaluzií, tolik existuje správných možností jejich údržby. Některé žaluzie nesnesou vodu vůbec, jiné můžete klidně i osprchovat. V první řadě se už při koupi informujte, jak se o ně starat tak, abyste je při čištění nepoškodili.

Pořiďte si pomocníka

Pořiďte si praktického pomocníka, se kterým půjdou žaluzie čistit bez námahy. Čistič je tak speciálně vyroben, že stačí žaluzie nasměrovat do rovné polohy a umístit jej mezi škvírky, pak už jen tahem setřete nánosy prachu! Skvělý doplněk do domácnosti najdete pod názvem čistič žaluzií a seženete ho zhruba za 50-100 Kč.

Nejprve odstraňte prach

Osvědčená pomoc na zbavení se prachu ze žaluzií je vysavač. Dejte si však pozor na to, abyste ho nastavili na nízký výkon. Vysávejte šetrně s nástavcem na čalouněný nábytek. Vysávání vám pomůže s odstraněním hrubých nečistot, ale nezbaví vás mastnot či skvrn.

Vlhčené ubrousky

Vlhčené ubrousky si poradí prakticky se vším - s mastnotou i špínou. Takže pořiďte si jedny univerzální i na žaluzie. Ty pak stačí jenom přetřít a dočistit teplou vodou a máte hotovo.  

Šampon s mastnotou zatočí

Šampon má schopnosti odstraňovat mastnotu z vašich vlasů a dokáže ji odstranit i z žaluzií. V tomto případě použijte půl šálku šamponu na dva litry vody. Vzhledem k množství je lepší používat levné šampony. Nahradit je lze obyčejným tekutým mýdlem.

Všemocný ocet

Ocet je v domácnosti nepostradatelným pomocníkem a je velice účinný na mastnotu. Připravte si koncentrát z octa a vody. Na dva litry vody vám postačí čtvrt litru octa. Směs si nalijte do rozprašovače a bohatě jí postříkejte žaluzie. Tato metoda je také vhodná pro očistu vodicích šňůrek a koncových provázků. Ocet vyžijete i při výrobě ekologických čistidel a tablet do myčky. Bez chemie a za zlomek ceny.

Citronová šťáva nebo jar

Pokud nemáte po ruce čistič žaluzií, vlhčené ubrousky ani ocet, pak ve stejném poměru jako octový koncentrát použijte obyčejný jar na nádobí, případně citronovou šťávu smíchanou s teplou vodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?