Jarní úklid: Vyčistěte také místa, na která běžně nezbývá čas

 Dům 
25. března 2019 17:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rozvrhněte si úklid podle časových možností Shutterstock
Sezonní úklid je hlavně o tom, že se konečně odhodláte k tomu, abyste uklidili místa, ke kterým se nedostanete při každodenním úklidu, nebo při úklidu, který děláte jednou za týden. Je čas dohnat drobnosti, které normálně přehlížíme. Kdo by měl taky čas čistit třeba podlahové lišty každý týden?

Nejdříve se rozhodněte, kolik času budete chtít například dneska úklidu věnovat. Podle toho si zvolte, co stihnete udělat.

Pokud máte celý den

Popadněte vysavač a vyčistěte podlahové lišty. Můžete postupovat v jakémkoliv pořadí, které vám připadá logické. Když narazíte na okna nebo dveře, vysajte horní i boční části rámu a parapet. Jestli se vám nechce pořád vytahovat a zapojovat kabel do zásuvky, lze si v rámci ušetření času pořídit prodlužovací nástavec.

Potom vás čeká ještě jedna okružní cesta kolem vašeho domova, tentokrát s hadrem, kterým vyčistíte jakékoliv usazeniny a další nečistoty. V tomto bodě už byste měli být docela seznámeni se stavem vašich lišt, rámů a podobně, takže jste si mohli všimnout, jestli některé části nepotřebují i trochu přemalovat. Jestli máte dostatek odhodlání, můžete to udělat rovnou. Pokud ne, nastavte si alespoň upomínku, že je něco takového potřeba udělat.

V případě, že máte jen jednu hodinu

Utřete prach na všech světlech. Pravděpodobně na to máte vlastní metodu, ale každopádně můžete začít tím, že pod světlem na podlaze nebo nábytku rozložíte velký ručník nebo hadr, abyste zachytili vše, co spadne dolů. Skleněné kryty se dají skvěle vyčistit, když je dáte do kyblíku s vodou a tabletami, které se používají k čištění zubních protéz. Když chcete zbavit prachu kryty s komplikovaným zdobením, můžete použít čistý štětec.

Když máte 10 minut

Vyčistěte kliky. Jestli máte velký dům, zabere vám dost času všechny je obejít a vyčistit pomocí nějakého dezinfekčního čističe. Kdyby vám zbyl čas navíc, pusťte se do úchytek u nábytku. Pokud jste se do jarního úklidu ještě nepustili, zde je seznam věcí, které je dobré udělat předem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod