Jak se dá opticky zvětšit pokoj? Pomůžou správné barvy i zrcadla

 Dům 
29. října 2019 12:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bodová světla, víceúčelový nábytek a světlé barvy - to je klíč k úspěchu Depositphotos
Některé místnosti v bytě působí kvůli svým malým rozměrům příliš stísněně. Tápete, jak z toho ven? Stačí použít několik triků a vaše pokoje budou rázem vypadat prostornější.

Ze všeho nejdříve se vrhněte do vymalování pokoje. Ideální volbou jsou světlé a pastelové barvy, které místnost provzdušní a opticky zvětší. Čím světlejší je místnost, tím vypadá širší a vyšší, protože jasné barvy světlo rozptylují. Chybu rozhodně neuděláte, pokud sáhnete po bíle nebo světlé žluté barvě. Vhodná je však i modrá nebo zelená. Snažte se však pokoj vymalovat pouze jednou barvou, maximálně kombinací dvou barev. Zaměřte se na nejvzdálenější zeď od okna, vymalujte ji o stupeň až dva světleji než zbývající stěny. Strop ponechte bílý, barevný by zbytečně uzavřel místnost.

Použijte jednobarevnou podlahu

Ruku v ruce s barvou zdí jde i barva podlahy. Malé místnosti pomůže jednobarevná podlaha světlejší barvy. Ideální je dřevo nebo koberec. Dbejte ale na to, aby byl odstín podlahy tmavší než stěny. Mimořádně velkou roli hrají zrcadla, jejich přítomnost proto rozhodně nepodceňujte. Zrcadla zdvojnásobí prostory, byť jen opticky. Pověsíte-li velké zrcadlo proti oknu, účinek bude jednou takový. Zrcadlem lze vybavit vestavěnou šatní skříň nebo jím prostě obložit část stěny.

Velkým pomocníkem jsou i světla. Myslete na to, že tmavé místnosti nebudou nikdy působit prostorně a vzdušně. V tomto případě se hodí nainstalovat bodová světla, která pomůžou projasnit i tmavé kouty pokoje. Naopak výrazný lustr uprostřed pokoje upoutá pozornost. Triky, jak vybrat nejlepší barvu k vymalování pokoje, jsme prozradili zde.

Mnoho starostí s malým prostorem vám odpadne po pořízení víceúčelového nábytku. Vyzkoušet můžete například rozkládací postel, na kterou z druhé strany přímo navazuje prostorný psací stůl. Pořídit lze i vybavení, které se dá přeskládat dle potřeby. Pokud vsadíte na klasický nábytek, vybírejte světlý v barvě dubu nebo břízy a zároveň takový, který je na nožičkách nebo kolečkách, opticky to prostor rozšíří. Určitě nekupujte masivní a tmavý, ten má totiž tendenci prostor opticky zmenšovat.

Zbavte se dveří

Pokud to daná místnost umožňuje, tak se zbavte dveří. Volně průchodné místnosti vzbudí dojem otevřeného prostoru. Skvělým řešením je možnost oddělit od sebe místnosti barevně. Opticky budou působit rozděleně, ale zároveň prostor domu nebude rozkouskovaný na stísněné místnůstky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod