Triky, jak vybrat nejlepší barvu k vymalování pokoje

 Dům 
09. září 2018 08:06 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Světlo hraje velkou roli v tom, jak výsledný nátěr vypadá Shutterstock
Možná se vám stalo, že jste vybrali barvu jen podle instinktu a koupili jste ji bez toho, aniž byste ji vyzkoušeli na stěně. Nebo jste se například odvážili prohlédnout si odstín pouze na internetu nebo nechat přímo malíře, aby barvu zvolil za vás. Existuje šance, že se vám to párkrát povedlo, ale kolikrát jste svého rozhodnutí litovali?

Je v pořádku udělat si výzkum online nebo v časopisech. Ale barva, která vypadá krásně, když se na ni díváte na telefonu nebo na internetové stránce, může vypadat úplně jinak, až dorazíte do obchodu. I když jste neoblomně rozhodnutí pro určitý odstín, buďte připraveni své rozhodnutí změnit. Není ale třeba propadat úplnému zklamání. Odstín, který je na paletě hned vedle toho, který jste dříve zvolili, může být přesně to, co jste hledali.

Vyzkoušejte barvu na všech čtyřech stěnách

Světlo hraje velkou roli v tom, jak výsledný nátěr vypadá, proto je dobré vyzkoušet vzorek na všech čtyřech stěnách místnosti. Rozdíl v barvě na jedné straně místnosti se může značně lišit od toho, jak barva vypadá na druhé straně. V závislosti na tom, kde jsou umístěny zdroje světla a okna, může barvu dramaticky změnit. Jen proto, že se vám odstín líbí na jedné stěně, neznamená, že se vám bude líbit jinde.

Prohlédněte si barvu v průběhu dne

Doporučuje se také podívat se na barvu v ranním, odpoledním a večerním světle i potom, co se setmí a rozsvítíte. Znovu uvidíte velký rozdíl. Ta správná barva se vám bude líbit v průběhu celého dne. Určitý odstín černé může vypadat jako tlumená černá ráno, inkoustově modrá odpoledne a temně šedá večer. Pokud je to ale ta pravá barva, bude se vám líbit vždycky.

Je to jenom barva

I po tom všem se vám stejně může stát, že vyberete špatně. Dobrá zpráva ale je, že to není trvalé. Každý si nerad přiznává, že udělal chybu. Je ale lepší přiznat si to dříve než později. Pokud se chystáte investovat čas a peníze do změny barvy, udělejte to rovnou a nic neprotahujte. Zde je několik dalších rad, které se vám mohou při malování hodit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008