Jak donutit hyacinty rozkvést na vánoční svátky?

 Dům 
10. listopadu 2019 14:40 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Listopad je ideálním obdobím pro rychlení hyacintu Internet
Rozkvetlý hyacint na vánočním stole? Můžete jej mít. Poradíme vám, jak tuto nádhernou květinu donutit rozkvést do vánočních svátků.

Pokud bychom volili nejvoňavější rostlinu jarního období, určitě by na prvních místech byl hyacint. Dokáže nádherně provonět celý byt svěžím přírodním aroma, navíc udělá v interiéru opravdu parádu. Proč ale čekat na jaro, když se jeho krásou můžete kochat i doma?

Stačí kelímek od hořčice

K rychlení hyacintu potřebujete cibule, které jsou již připravené impregnací. Pokud chcete konkrétní barvu hyacintu, můžete to poznat podle cibulky. Z bílé vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý. Pokud nemáte speciální sklenici určenou k rychlení hyacintů, postačí vám i obyčejný kelímek od hořčice. Víčko mírně promáčkněte do středu kelímku směrem dolů a vystříhněte uvnitř okrouhlý otvor. Ten by měl být tak velký jako podpučí cibule, což je místo, z něhož vyrůstají kořeny.

Kontrolujte vodu

Sklenici nebo kelímek nejdříve naplňte odstátou nebo převařenou vodou a nahoru položte cibuli. Ideální je vzdálenost cibule od hladiny vody v délce půl centimetru. Nádobu s cibulí překryjte kloboučkem z papírového kornoutku a postavte ji na tmavé a chladné místo. Již po dvou až třech dnech dosáhnou kořeny na hladinu vody. Vodu občas doplňte a kontrolujte, aby nebyla zakalená.

Nejenom hyacint

Jakmile se objeví první pupen, ukončete temnou fázi a rostlinu dejte na světlo, ale nikoliv na slunce. Jak rychle vykvete, záleží na teplotě. Vyplatí se dávat přes den do teplejší a na noc do chladnější místnosti. Pak už vám zbývá jednom jedno. Vymyslet, jak letos ozdobíte váš slavnostní stůl. Některé dekorace si můžete vyrobit i sami, například pomocí decoupage. Více o této technice jsme psali zde. Podobným způsobem si můžete urychlit například i narcisy či konvalinky. Jenom počítejte s tím, že rostlina bude poté rychle vyčerpaná a tudíž pro další pěstování už nepoužitelná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?