Pokud si chcete domů pořídit saunu, rozhodování vám může usnadnit jednoduchý přehled možností

 Dům 
02. září 2020 17:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tělu sauna prospívá Depositphotos
Teplovzdušné lázně znal už pračlověk mladší době kamenné. Velmi známé jsou i římské lázně v Pompejích a vykopávky kamenných van v Řecku. Léčebné a relaxační účinky saunování mají pro zdraví člověka velký význam.

Naši předci se nemuseli trápit s výběrem saun, protože měli k dispozici pouze jednu variantu. Na dnešním trhu je situace komplikovanější, rozhodování vám může usnadnit jednoduchý přehled, který porovnává tradiční finskou saunu a infrasaunu. 

Finská sauna

Kabina finské sauny je vyrobená z velmi odolného dřeva s elektrickými kamny, případně kamny na dřevo. Ve finské sauně jsou kameny, které je možno polévat vodou, aby se zvýšila vlhkost v sauně. Mezi doplňky patří rohože, ochlazovací káď, teploměr s vlhkoměrem a saunová svítidla.

Teplota ve finských saunách dosahuje od 60 do 110 °C, proto je saunování ve finské sauně intenzivnější a pro vaše tělo náročnější. Proto je vhodné být v sauně kratší dobu a rychle se zchladit ve studené vodě.

Finská sauna vám přináší více zdravotních výhod než infrakabina. Vaše tělo se v sauně při vysoké teplotě nejdříve začne potit, poté výrazně intenzivně potit, zvýší se vaše tělesná teplota o 1 °C, což dá mozku signál, aby začal uvolňovat specifické protilátky a hormony, které se aktivují pouze, když jste nemocní. V těle začínají probíhát ozdravné procesy.

Saunování prospívá srdci, což je vědecky dokázáno. Finská sauna není určena pro osoby se závažnějším onemocněním srdce nebo osoby s virózou. Výhodou finské sauny je atmosféra. Praskající oheň a světlo plamenů dokáže lidskou mysl navnadit velmi příjemně.

Infrasuna

Pro regeneraci organismu a tvorbu tepla se využívají účinky infračerveného záření. Nemá nic společného s UV zářením, které podporuje spálení kůže při dlouhém opalování. Pro osoby, kterým se v klasickým saunách špatně dýchá, je lépe v infrasauně. Díky tomu, že okolní vzduch není téměř zahřívaný.

Infrasauny jsou oblíbené pro léčebné kůry. Teplota v infrakabině je kolem 50 °C. Infračervené záření proniká do hloubky pokožky minimálně několik cm. Lidská kůže je schopna pojmout až 93 % infračerveného záření, které se k ní dostane. Pokožka teplo rozvádí do vnitřní části těla a napomáhá prohřívat a uvolňovat svaly. Pobyt v sauně je možný zhruba 30-45 minut bez přestávky.

Parní sauna

V případě parní sauny, které se přezdívá Turecké lázně, se o teplo a vlhkost stará generátor páry. Parní kabina musí být dokonale zaizolovaná a odolná proti vlhkosti. Obkládá se mozaikovou dlažbou, a proto náklady na její stavbu jsou dražší než u jiných typů saun. Tryska umístěná ve spodní části vpouští do kabiny pouze páru a teplota v páře by neměla být vysoká, aby nedošlo k opaření.

Bio sauna

Jedná se o klasickou finskou saunu s dřevěnou konstrukcí a saunovým topidlem. Teplota v bio sauně je nižší. Naopak vlhkost je v sauně vyšší a hlavně je vzduch provoněn vonnými silicemi. Takto obohacený vzduch zajistí zdraví velmi prospěšnou kombinaci příjemného tepla a léčivé vlhkosti, která je ideální pro vaše plíce i pokožku.

Speciální topidla pro tyto potřeby, obvykle obsahují přední nádrž na vodu a kalíšky na aromata. Speciální řídicí jednotka zaručuje vlhkost a teplotu rovnoměrně a stabilně. Řídicí jednotka zaručí, aby se saunující neopařil, protože nedovolí sauně vytvořit extrémní teplotu a vlhkost. Dále čtěte: Domácí sauna je skvělá věc. Víte ale, jak ji správně uklízet?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod