Šťastný bambus je nenáročná rostlinka, která skvěle ozvláštní váš byt

 Dům 
13. února 2021 21:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šťastný bambus je nenáročná rostlinka i nádherná dekorace Depositphotos
Pokud hledáte nenáročnou rostlinku, která bude zároveň zajímavá a ozvláštní váš byt, může být správnou volbou takzvaný šťastný bambus. Pěstovat ho můžete buď jen ve vodě, nebo v květináči, takže je skutečně vhodný i pro naprosté začátečníky.

Nenechte se zmást vzhledem ani názvem. S klasickým bambusem nemá tato rostlina nic společného. Ve skutečnosti se jedná o dračinec pruhovaný pocházející z Afriky. Konkrétně z deštných pralesů Kamerunu. Své anglické jméno si získal díky svému vzhledu a podle Feng Shui přináší štěstí. V domovské zemi tato rostlina dorůstá délky i 150 cm. U nás nejvíce jeden metr. Ještě je nutno zmínit, že stonek a listy jsou mírně jedovaté. Proto pozor, pokud máte doma malé děti nebo zvědavá zvířátka.

Stačí váza s vodou

Dračinec je na pěstování skutečně jednoduchý, můžete ho například pěstovat jen tak ve vodě. Stačí si vybrat hezkou vázu nebo truhlík a přidat trochu štěrku či oblázků, aby vám ve váze hezky držel. Poté zalijte vodou tak, aby byly ponořené kořeny a konec stonku. Zde ale pozor! Voda nesmí být přímo z kohoutku. Ta totiž obsahuje chlor, a to by dračinci nedělalo dobře. Proto raději nechte vodu alespoň den odstát.

Pak už jen stačí rostlinku postavit na vámi vybrané místo, které by nemělo být v průvanu a na přímém slunci. Vodu pak nezapomínejte pravidelně měnit alespoň jednou týdně, jinak by mohly kořínky začít uhnívat. Nádobku pak také jednou za čas očistěte, aby nebyla špinavá.

Květináč se substrátem

Šťastný bambus můžete pěstovat také v zemině. Pokud zvolíte substrátovou variantu, můžete očekávat, že vám dračinec poroste rychleji než při pěstování ve vodě. Je lepší namíchat si vlastní směs s třetinou písku, rašeliníku a hlíny. Není to ale nutnost a postačí vám i obyčejný substrát pro pokojové rostliny, který dáte do květináče a do něj váš dračinec. Pokud dáváte víc stonků vedle sebe, je lepší mezi nimi nechat alespoň 5 cm rozestup.

Substrát pak zalévejte jen tak, aby úplně nevyschl a byl stále trochu vlhký. Co se hnojení týče, používejte hnojiva pro pokojové rostliny bez vápníku. Pro umístění platí stejná pravidla jako ve vodní variantě.

Lze si z něj udělat krásnou dekoraci

Důvodem pro pořízení šťastného bambusu bývá často to, že poslouží v bytě jako pěkná a zajímavá dekorace. Prodává se v krásných, zapletených variantách a vypadá prostě skvěle a neobyčejně. Takové tvary lze vyrobit i svépomocí. Je jen nutné se obrnit trpělivostí. Můžete zkusit například dva stonky různě proplétat, či svázat několik stonků k sobě. Snadno si tak uděláte neotřelý dárek pro nové sousedy, nebo pro začínající pěstitele. A pokud se chcete pustit do pěstování vlastního čaje, dočtete se více zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?