Vypěstujte si vlastní zelený čaj. Není to těžké a získáte tím krásnou pokojovou rostlinu

 Ostatní 
29. října 2020 12:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zelený čaj přináší spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví Depositphotos
Pokud jste milovníky zeleného čaje, není nic jednoduššího, než si jej vypěstovat doma. Není to těžké. Navíc tím získáte krásnou pokojovou rostlinu.

Zelený čaj je původem z Číny. Odtud se jeho pěstování rozšířilo i do ostatních subtropických a tropických zemí světa. A vypěstovat si jej můžete také i doma, podobně jako citrusy. Jde o velmi atraktivní rostlinu, z níž si můžete připravit svůj vlastní nápoj. Sice nebude mít takovou sílu, ale jeho příprava i pití se pro vás stane jedinečným zážitkem.

Semínka namočte

Čajovník není nijak zvlášť náročná rostlina. Aby prospívala, stačí jí světlé stanoviště a pravidelná zálivka. Pokud se tedy rozhodnete trochu zaexperimentovat a vypěstovat si vlastní zelený čaj, pořiďte si na e-shopu semínka Camellia sinensis neboli čajovníku čínského. Ty nechejte dva dny máčet ve vlažné vodě a teprve poté je zasaďte do substrátu nebo je dejte do misky a posypejte vermikulitem. Dejte je na teplé a slunné místo, ideálně přímo pod okno. Takto je nechejte 6 až 8 týdnů, pravidelně je roste vodou. Substrát totiž nesmí vyschnout.

Miluje vlhko

Jakmile mají mladé rosltinky tři až čtyři lístky, je čas je přesadit. Čajovník potřebuje suchou a písčitou půdu s vyšší kyselostí a především vysokou vlhkost. Pravidelné rosení je tedy základ. Kromě toho rostlině prospějí odpařovače, misky s vodou, pokojové fontánky v bezprostřední blízkosti apod. A pozor, pokud hodláte čaj konzumovat, nepoužívejte žádnou chemii! Mladé rostliny je vhodně začít včas zaštipovat, aby vytvořily bohaté keříky. A již tyto zaštípnuté lístky můžete použít na přípravu vlastního čaje. 

Na zimu do tepla

Čajovníku prospěje, pokud jej budete dávat přes léto ven. Na zimu jej ale přesuňte do místnosti, kde teplota neklesne pod 10 °C. Jelikož jde o stálozelenou rostlinu, potřebuje i přes zimu dostatek světla. Proto ji umístěte co nejblíže k oknu. Substrát udržujte stále mírně vlhký, nikoli mokrý. Tvrdá voda s obsahem vápníku je nevhodná. A pozor na ústřední topení a radiátory. Ty nesvědčí žádné rostlině.

Vlastní čaj

Po dvou až třech letech růstu můžete začít pravidelně sklízet lístky, a to ideálně na začátku a na sklonku léta, obvykle vždy 2-3 koncové na každé větvičce. Počítejte však s tím, že chuť těchto lístků nebude tak výrazná, jako u těch, které jsou pěstovány ve vyhlášených lokalitách. Ale i přesto to stojí za zkoušku.

Proč pít čaj

Pravidelné pití zeleného čaje přináší celou řadu zdravotních benefitů. Je vědecky dokázáno, že čaj působí jako určitá prevence proti různým druhům rakoviny i srdečních onemocnění, prospěšný je i při nachlazení, může ulevit při astmatu. A to není zdaleka vše. O dalších přínosech čaje jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47