Nezapomeňte svůj byt na podzim doladit doplňky, keré interiér příjemně proteplí

 Dům 
12. října 2021 11:03 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zemité barvy i terazzo se k podzimnímu interiéru hodí Depositphotos
Práce s bytovými doplňky se rozhodně vyplatí. Jednak díky nim interiér oživíte bez toho, aniž byste zruinovali svůj rodinný rozpočet, ale hlavně v bytě díky doplňkům vytvoříte novou atmosféru. Teď na podzim se vyplatí sáhnout po věcech, které váš byt příjemně pocitově proteplí.

Podzim není jen o sychravém počasí, je také o barvách. Pokud chcete svůj byt vyladit v podzimním duchu, budou barvy hrát důležitou roli. Zapomínat ale nesmíte ani na materiál. Volte takový, který navozuje pocit tepla.

Příjemné měkké materiály

Používání textilií, jako jsou polštáře, přehozy a těžké závěsy, je skvělým způsobem, jak pomoci zateplit váš domov při poklesu teploty, a to jak z estetického, tak z praktického hlediska. Léto bývá spíše o lehkém a studeném nábytku, který působí svěže a chladně. Podzim je však časem na výměnu povlečení, a to nejen v ložnici, ale také na polštářích nebo závěsech. Pevné a hřejivé materiály a kožešiny, můžete doplnit například i sametovými materiály. 

Můžete také zvážit pořízení koberce do velkých otevřených prostor, abyste svému domovu dodali nejen dekorativní, ale také hřejivý pocit. Hodí se perfektně na dřevěné podlahy nebo dlažbu.

Nemusíte ale všechny doplňky kupovat nové v obchodě. Některé lze i poměrně jednoduše vyrobit doma. S příchodem podzimu budou ve vašem bytě skvěle vypadat měkké pleteninové polštáře. Vyrobit se dají i ze starého svetru. Návod na výrobu polštářů a dalších dekorací z vyřazených pulovrů jse přinesli v článku zde.

Patina a vintage

Všechno, co bylo kdysi považováno za „staré“ a „špinavé“, patří nyní k nejnovějším podzimním trendům. Pojmy jako Grandmillennial a Granny Chic se poprvé objevily v průběhu roku 2020 a nadále rostou jako nejžhavější podzimní interiérový trend. Tento trend dekorů je zaměřen na domácí pohodlí a spojení nostalgie s moderním vzhledem.

Mezi tipy, jak zakomponovat tento vzhled do vašeho interiéru, patří výběr kousků, které najdete v domě svých prarodičů: jsou to starožitnosti, háčkované deky, květinové tapety, ale také solitéry, jako jsou krásné vintage odkládací stolky nebo křesla. O vintage stylu jsme blíže psali zde.

Hit jménem terazzo

Pokud plánujete větší změny a zásahy do vzhledu svého domova, abyste změnili celkový dojem, možná je načase zvážit i nejžhavější podzimní trend, kterým je terazzo.

„Terazzo je litý zbroušený materiál, který se využívá na různé povrchy v interiéru, především na podlahy, ale také obklady apod. Je bez spár a vyrábí se z ušlechtilé kamenné drti, cementu a barviv. Imituje kámen. A je to další trend, který byl spuštěn v loňském roce a stále rezonuje ve světě dekorací interiérů,“ upřesnil odborník na architekturu a design Kamil Dunaj.

Sušené květiny

Na jaře a v létě byl váš byt možná plný řezaných živých květin. Na podzim je můžete stylově nahradit květinami sušenými. Dodají vaší domácnosti šmrnc, navíc jsou takřka bez údržby. O tom, jak si domov vyzdobit sušenými květy, jsme psali zde. Přesto, že sušeným kyticím nemusíte pravidelně měnit vodu, určitou péči ocení. Přitahují totiž prach. Čas od času je proto vyfénujte, prach tím snadno odstraníte. Pokud si aranžmá budete dělat doma sami, postříkejte na závěr kytici leskem na rostliny. Jestliže přípravek nemáte, dobře vám poslouží i běžný lak na vlasy. Na tenké lesklé vrstvičce už prach tolik nesedá.

Teplé a zemité tóny

Jak už jsme řekli na začátku, pro podzim jsou typické teplé a zemité barvy. Kromě toho, že se tyto tóny skvěle hodí k podzimnímu vyladění domácnosti, jsou navíc v poslední době velmi trendy. Zapomeňte proto na studenou bílou nebo obyčejnou šedou, naopak písčitá žlutá, zemitá oranžová a měkká zelená jsou barvami, které letos na podzim dominují. Tyto barvy pomohou přinést do vašeho domova pocit tepla, navíc perfektně ladí s jutovými koberci, dřevěným nábytkem a dalšími textiliemi.

Ratan a proutí

Ratanový a proutěný nábytek je v módě nejen na podzim. Dlouhodobě jsou jím téměř přesyceny všechny designové blogy a sociální účty po celém světě. Pokud milujete tento trend, ale nechcete se angažovat ve velkých kusech nábytku, pořiďte si třeba malý konferenční stolek. Výborně vypadá i zrcadlo v ratanovém rámu nebo ratanové prostírání.

Vyměnitelné tapety

Vyměnitelné tapety jsou ideálním způsobem, jak zcela proměnit stěny místnosti, aniž byste se zavázali k dlouhodobému vzhledu. Na trhu je k dispozici několik různých značek nabízejících tapety, které se snadno instalují, jsou šetrné k životnímu prostředí a lze je jednoduše odstranit za sucha, bez potřeby páry. Interiér tak snadno proměníte k nepoznání, a pokud se vám s příchodem jara nebo léta přestanou líbit, jednoduše je sundáte nebo vyměníte.

Zdroj: lifestylenews, havenly.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?