Zajímavé tipy, jak díky starému svetru zútulnit domácnost. Budou skoro zadarmo

 Dílna 
28. září 2021 10:05 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Svetrové dekorace si zamilujete Depositphotos
I když se ještě občas můžeme těšit z hezkého slunečného počasí, bývá s nástupem podzimu už docela chladno. Pokud chcete do svých domovů dostat teplou a příjemnou atmosféru, mohou vám k tomu pomoci staré svetry, které už nenosíte.

Jestliže máte doma staré svetry, které už vyřazujete, zkuste je zužitkovat. Dají se z nich vytvořit nádherné bytové dekorace, které váš byt v sychravém počasí ohromě proteplí. Pokud po svetrové výzdobě toužíte, ale nemáte v šatníku zrovna žádný vhodný svetr k dispozici, nevadí. Zajděte si do nejbližšího second handu, kde seženete perfektní kousky doslova za babku.

Jakmile budete mít svetr po ruce, můžete se pustit do tvoření. Máme pro vás tipy na jednoduché dekorace, které váš byt stoprocentně pozvednou. Pokud máte doma šicí stroj, bude se vám hodit. Zvládnete to ale i bez něj.

Designové polštářky

Perfektní způsob, jak zužitkovat starý svetr, je vyrobit z něj pletené polštářky. Aby se vám na nich dobře leželo, zvažte jen dobře materiál. Vlna sice vypadá perfektně, ale může kousat. Když ale sáhnete po kašmíru, merino nebo vlněné směsi, určitě neuděláte krok vedle.

Na svetr si nakreslete pomocí krejčovské křídy tvar polštáře. Můžete ustřihnout jen horní část těsně pod průramky, a využít tak boční švy od výrobce. Budete díky tomu obšívat jen spodní a horní část polštáře. Klidně ale můžete střih přizpůsobit vašim představám. Odstřihnuté části svetru obšijte hustším stehem, aby pletenina dobře držela a polštář se nezačal párat.

Kdo chce, může svetrový potah navléct na už hotový polštář. Klidně ale lze svetrový obal naplnit PES kuličkami, které jsou příjemně měkké a dobře drží tvar. Navíc polštář pak můžete i s náplní bez obav prát i v pračce na 30 stupňů Celsia.

Věnec na dveře

Další nápaditou dekoraci představuje věnec z pleteniny. Budete opět potřebovat starý svetr, k němu si ještě pořiďte korpus na věnec. Je jedno, zda zvolíte korups z drátu, polystyrenu nebo slámy. Korpus pak zabalte do svetru. Někdo korpus svetrem obmotá, další svetr nastříhá na jednotlivé kusy, aby se mu s pleteninou lépe pracovalo. Svetr na korpus můžete připevnit tavnou pistolí, k lepší fixaci pomůže i přírodní provázek. Věnec můžete ještě dozdobit dle svého gusta a pověsit na zeď, na dveře nebo položit na stůl.

Obal na hrnek, láhev nebo svíčku

Mile vypadají i různé svetrové oblečky na hrnek, láhev či svíčku. Jednoduše ze starého svetru odstřihněte vhodnou část, třeba spodní lem, kus rukávu a podobně, sešijte a navlékněte. Hned vám bude příjemněji.

Koule, srdíčka a další dekorace

Ze svetru lze vytvořit i spoustu dalších drobných dekorací, například srdíčka, koule, hvězdičky nebo různé hračky pro děti. Požadovaný tvar si nakreslete na svetr, vystřihněte, obšijte a dovnitř nezapomeňte dát vhodnou náplň. Kdo chce letos zkusit netradiční výzdobu vánočního stromku, může si ze svetru připravit celou kolekci baněk.

Pletené dýně

Dýně k podzimní výzdobě neodmyslitelně patří. Lidé si jimi často zdobí venkovní vchody do domů. Má to ale jeden háček, vlivem deště dýně často napadne plíseň a dekorace pak vezme za své. Problém se dá vyřešit díky svetru. Jednoduše si dýně vyrobte z pleteniny. Ze svetru odstraňte rukávy, naplňte rounem, pomocí provázku vytvořte tvar dýně a dekorace, kterou rozmary počasí nezničí, je na světě. Z rukávů ještě vyrobte menší dýně. Rukáv obraťte na rubovou stranu, jeden konec svažte gumičkou, obraťte na lícovou stranu, naplňte do poloviny rýží, fazolemi či jinou luštěninou, stáhněte, prošijte nebo postahujte provázkem a je to. Stopku lze vyrobit třeba z větvičky. O tom, jak vytvořit hezké podzimní dekorace ze šišek, jsme psali zde.

Zdroj: werefarfromnormal.com, diybeautify.com, thriftednest.com, lidyoutloud.com, yourhomebasedmom.com, farmhouseonboone.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít