Má váš pes nějaké zlozvyky? Poradíme, jak ho to odnaučit

 Mazlíčci 
21. října 2018 15:43 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Naučte psa, že u stolu se nežebrá Depositphotos
Má je každý a kdo tvrdí, že ne, tak jich má ještě víc! Zlozvyky jsou s námi spjaté od vzniku lidstva. Stejné je to i u našich čtyřnohých mazlíčků. A zatímco naše zlozvyky nás už nerozčilují, u zvířat je nemůžeme vystát.

Pejsci jsou sice radost, ale někdy nás dokážou pěkně naštvat. Znáte to – sedíte u jídla, váš čtyřnohý člen rodiny se posadí před vás a loudí. Má u toho smutné oči a nezřídka mu ukápne i slina. Víte, jak si s tím poradit?

Věnujte se mu

Loudění a žebrání, jedení odpadků, čůrání na nábytek a jeho ničení nebo neustálé štěkání. Některé zlozvyky obtěžují jen nás, jiné mohou pěkně štvát i sousedy. Problém je, že většina majitelů se svým psem v takovém případě nic nedělá, zřídka kdy dojde k pokárání.

I když staré přísloví praví, že „starého psa novým kouskům nenaučíš“, není to pravda. I starší pes je od přírody učenlivý a budeme-li se mu dostatečně věnovat, dojdeme k úspěchu.

Bez fyzických trestů

Rodiče dříve říkávali „škoda rány, která padne vedle“. Bohužel toto si i dnes mylně myslí mnozí páníčkové, kteří se snaží svého psa vychovat. Uvědomit bychom si však měli, že s násilím nikam nedojdeme. A už vůbec ne u zvířete, které prostě nechápe, co po něm chcete. Úspěchu můžete spíše dosáhnout, pokud se zvířeti budete nadmíru věnovat.

Odnaučte jej žebrat

Jakmile vložíte do úst byť jen kousek jídla, pes všeho nechá a jde si k vám se smutným pohledem přisednout. Že to znáte? Tak to máte nejvyšší čas jej to odnaučit. Psovi nedávejte nikdy nic od stolu a jeho jídlo mu servírujte pouze do jeho misky. Nevařte mu lidské jídlo. A pokud začne u stolu loudit, pošlete jej na místo, případně jeho loudění zcela ignorujte. Ideálně zvíře naučte, že pokud stolujete, je on na svém místě.

Obtěžující štěkání

Pokud zvíře štěká od rána do večera, skrývá se za tím vždy nějaký problém. Může to být například nedostatečná péče, případně to, že se mu nevěnujete tolik, jak by zvíře vyžadovalo. Za štěkáním se může schovávat i osamělost či strach. A je naprostým nesmyslem pořizovat zvířeti obojky proti štěkání, které se prodávají.

Jeho problém tím nevyřešíme, spíše mu tím zaděláme na ještě větší obtíže. Jakmile se pes rozštěká v naší přítomnosti a přitom k tomu nemá pádný důvod, pak je třeba jej okamžitě okřiknout. Nikoliv řvaním, ale důrazným povelem. Pokud je však štěkání pouze zástupný problém, budete muset rozklíčovat, s čím má pes problém nebo čeho se bojí. Nebo si pořiďte psa, který neumí štěkat.

Ničitel světa

Jestliže váš pes patří do kategorie zvířat, která likvidují vše, co jim přijde pod ruku, pak je nutné poradit se nejlépe s odborníkem na výchovu psů. Můžete se do toho pustit sice i sami, ale pokud nechcete mít z domova kůlničku na dříví, uděláte lépe, když si necháte poradit. Jde-li o štěně, nechte mu všude po bytě dostatek věcí ke kousání.

Nejen speciální kousátka, ale klidně i staré boty, které jste určili k vyhození. U starších psů pak může být likvidace věcí, stejně jako štěkání, pomsta za to, že ho necháváte samotného doma nebo se mu dostatečně nevěnujete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod