Vybrat správné vodítko pro psa není jen tak. Jak se v nabídce vyznat a vybrat to nejlepší

 Mazlíčci 
02. ledna 2021 12:59 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Výběr správného vodítka není jen tak Pixabay
Vodítko patří do výbavy snad každého pejskaře a je využíváno i několikrát denně. Přesto může být docela věda vybrat to správné, jelikož aktuální nabídka na trhu je více než široká a vyznat se v ní je docela oříšek.

Pokud chcete dopřát vašemu pejskovi dostatek pohybu a nemáte k dispozici zahradu, je potřeba s ním často chodit na procházky. Při těch se ale neobejdete bez vodítka. Nabídka vodítek je však v současné době přímo obrovská, a tak může být problém vybrat to nejvhodnější. Na druhou stranu ale můžete zvolit vodítko přesně na míru aktivitám, které se svým chlupáčem provádíte.

Stará dobrá klasika

Pokud nečekáte od vodítka žádné zázraky, bohatě vám postačí klasické pevné vodítko, které má jen na jedné straně karabinu, kterou připnete vodítko k obojku psa, a na druhé straně má oko na držení. I tak ale může být výběr poměrně oříšek, protože i tato vodítka se dělají v nejrůznějších variantách.

Kromě toho, že musíte zvolit správnou délku vodítka, se zaměřte také na jeho provedení. Pro velkého hafana raději vyberte vodítko s pořádnou karabinou, kterou pes jen tak neutrhne. Pokud váš pes zase vodítko s oblibou okusuje, vyberte řetízkovou verzi, kterou nijak nepoškodí. Jestli chodíte s pejskem na procházky za tmy, můžete popřemýšlet o koupi reflexního, nebo rovnou svítícího vodítka. Takové vodítko má na sobě řadu reflexních prvků či diod, díky kterým budete dobře viditelní pro řidiče a cyklisty. Některá vodítka na sobě mají také další karabinu a očka, pomocí kterých můžete délku vodítka upravit dle libosti.

Samonavíjecí vodítka poskytují volnost

Velmi oblíbená jsou samonavíjecí vodítka, díky kterým můžete ponechat pejskovi dostatečnou volnost na bezpečném místě, pokud je ale potřeba, tak vodítko pomocí navíjecího systému zkrátíte tak, jak je potřeba.

I u samonavíjecího vodítka můžete vybrat spoustu typů. Vodítko vybírejte především podle velikosti a váhy vašeho psa. Pokud by bylo lanko na vašeho psa příliš slabé, může se stát, že ho přetrhne. Pro větší psy je nejvhodnější páskové vodítko, jelikož pásek je oproti klasickému lanku mnohem odolnější.

Vodítko na výstavy

Pokud je váš pejsek výstavní kus, pořiďte si pro potřeby předváděcích akcí a výstav k tomu určené vodítko. Tato vodítka mají decentní barvy a zpracování a jsou navržena tak, aby co nejlépe splynula se srstí. Jsou vyrobena tak, aby nijak nenarušovala předvedení pejska. Nejsou však stavěná na okusování a přetahování se psem.

Vodítko pro sportovce

Pokud jste aktivní pejskař a rádi si s vaším čtyřnohým miláčkem zaběháte, bude se vám hodit speciální sportovní vodítko. Tato vodítka se vyznačují hlavně tím, že jsou vybavena speciální odpruženou částí, která při běhu eliminuje škubání, které je pro psa velice nepříjemné. Některá vodítka jsou vybavena popruhem, který si dáte při běhu kolem pasu, a tak máte po celou dobu uvolněné ruce. O tom, kolik pohybu byste měli správně vašemu pejskovi dopřát, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?