Věnujte vašemu psímu miláčkovi v létě více péče, jinak mu hrozí zdravotní problémy

 Mazlíčci 
07. července 2021 15:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pejskové v letních dnech vyhledávají stín Pixabay
Máme letní měsíce a venku vládne teplé počasí, které s sebou přináší zdravotní nástrahy jak u lidí, tak i u psů, kteří vedro špatně snášejí. Jak čtyřnohé miláčky co nejlépe před spalujícím horkem ochránit?

Připravili jsme pro vás několik rad, jak pomoci vašim čtyřnohým kamarádům přežít léto ve zdraví.

Jak zchladit psa

Pes si od horka neumí pomoci pocením, protože nemá potní žlázy a ochlazuje se tím, že zrychleně dýchá a vyplazuje jazyk. Tento mechanismus není tak účinný jako pocení, proto mají zvířata v horkých dnech větší problém s udržením správné teploty těla. Důležité je, aby pes byl horku vystaven jen na nezbytně krátkou dobu. Doma by měl pes pobývat v dobře větraných prostorách. Umožněte mu v těchto teplých dnech ležení na chladnějších místech v bytě. Musíte dbát na dostatečné větrání místností. Cirkulující vzduch psa ochladí účinněji než pobyt ve chladném prostředí. Schopnost snášet horko u psa ovlivňuje jeho srst. Logicky se může zdát, že ostříhaný pes bude snášet letní vedra lépe než dlouhosrstý. Opak je ale pravdou. Delší chlupy pomáhají pejska ochlazovat. Pokud psa ostříháte úplně na krátko, může hrozit přehřátí, úpal i popálená kůže od sluníčka.

Pitný režim

Musíte počítat s tím, že pes v době veder více pije. Dbejte, aby měl vody v misce dostatek. Musíte se vyvarovat ledové vody, která může vašemu pejskovi spíše uškodit než osvěžit. Vlivem vysokých teplot v bytě se voda v misce rychleji kazí, proto pamatujte na častou výměnu. Pokud se vám zdá, že pes málo pije, můžete vodu ochutit medem či glukopurem.

Psí jídelníček v létě

Vysoké teploty v letních měsících nejsou důvodem pro změnu psího jídelníčku. Většina psů bude v horku jíst méně. Pokud se jedná o vařené jídlo nebo potravu z konzervy, nikdy nenechávejte v horku jídlo v misce s tím, že ho pes ještě možná sní. Pozor na uchovávání porcí na druhý den. Raději připravte jídlo vždy čerstvé. Pokud v létě psa krmíte suchými granulemi, měl by mít dostatečné zásoby vody, protože granule obsahují málo vody. Krmení si rozvrhněte tak, aby byl po něm pes alespoň hodinu v klidu, protože jinak mohou hrozit žaludeční komplikace.

Doba a délka venčení

V extrémním horku není dobré chodit se psem na přímé slunce. Může dojít k přehřátí, především pokud máte aktivního psa a hodně běhá. V dopoledních hodinách nechte psa trochu proběhnout ve stínu na krátkých procházkách. Při vašich procházkách se snažte vyhnout rozpáleným chodníkům, protože psí tlapky nejsou na horký povrch stavěné. Při návratu z procházky tlapky ošetřete chladivým gelem. Pokud jdete se psem na delší vycházku, vezměte mu speciální cestovní láhev. Tak bude váš pejsek mít neustálý příjem vody. 

Pomoc při přehřátí 

Pokud se teplota vzduchu blíží teplotě těla vašeho psa nebo ji dokonce přesáhne, je chlazení zrychleným dechem zcela nedostatečné. V takové situaci je přehřátí jen otázkou času. Pes se ochlazuje především přes vnitřní povrch nosu, tlamy a vnější povrch jazyka. Na přehřátí jsou náchylnější plemena s krátkým čumákem – buldoček, boxer, kavalír. Přehřátí u psa poznáte podle apatie, dezorientace a těžkého a zrychleného dýchání se zrychleným srdečním tepem. Čumák je suchý a horký. V takovém případš raději vyhledejte veterináře. Dále čtěte: Jak můžete pomoci psovi překonat strach z bouřek.

Zdroj info: www.vetdermclinic.com, www.okolobytu.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod