Chovejte slepice a dopřejte si každé ráno čerstvá vejce

 Ostatní 
12. července 2017 12:39 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kurník si můžete postavit i na zahradě. Internet
Kvalitní a čerstvá vejce na dosah ruky? Není problém. Postavte si na zahradě kurník a začnete s chovem slepic! Vyplatí se to!

Ze všeho nejdřív je potřeba zařídit kurník. Ideální je suchá místnost například z bývalé kůlny. Kurník musí být uzavíratelný, aby se dovnitř nedostaly kuny, lišky a jiná škodná. Také se nesmí zapomenout na okno, aby dalo vyvětrat. Vybílený a vydezinfikovaný kurník vybavte hlubokou podestýlkou, na kterou můžete použít dlouhou slámu nebo hobliny z měkkého dřeva. Obecně lze říct, že na 1 m2 lze chovat až sedm nosnic. Pokud jde o bidýlka, určitě musí být. Slepice totiž rády hřadují. Podstatné jsou také snáškové hnízda.

Drůbež by měla mít dostatek pohybu, a proto je nutné postavit ohraničený výběh. Pamatujte na to, že ho bude potřeba čas od času přemisťovat, jelikož za chvilku bude všechna tráva vyklovaná a zbytek bude pořádně rozhrabaný. Pro jednu slepici je ideální mít zhruba 20–30 m2 výběhu. Pokud budete mít ještě větší, tím líp, protože slepice si v dostatečně velkém výběhu dokážou až polovinu potřebné potravy obstarat samy. Na to se však nespoléhejte a připravujte jim kvalitní krmnou směs. Ideální kombinace je z 50 % pšenice, 30 % kukuřice, 20 % jiných obilovin a sušení drcené skořápky. Pokud jim chcete dát nějakou pochoutku, tak je jistě potěšíte krouhanou řepou nebo mrkví.

Slepice musejí mít pořád k dispozici dostatek vody. Je velmi důležité kontrolovat čistotu vody, protože pití znečištěné vody by mohlo jejich zdraví uškodit a omezit snášení vajec. Výnosnost většiny plemen se pohybuje kolem 50-70 procent. To znamená, že snesou zhruba jedno vejce za dva dny. Se dvěma slepičkami je to zhruba sedm vajec týdně. Pro dostatek kvalitních vajec je třeba využívat nosnice nejvýše do dvou let stáří.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47