Jak doma skladovat víno

 Ostatní 
05. května 2017 10:35 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vínu se nejlépe daří ve speciálním sklepě Shutterstock
Obliba vína roste a někdy narazíte na zajímavý produkt, který byste si rádi nakoupili ve větším množství. Lze víno skladovat v domácích podmínkách? A jaké víno můžeme uskladnit? Čtěte dál.

Když chybí vinný sklep

Vinný sklep je předností pouze některých zejména moravských usedlostí. Mnoho domů je dnes nepodsklepených a v panelákovém bytě si už vůbec můžeme nechat o pořádném sklepě zdát. Jsme rádi, pokud máme kdesi v přízemí teplou kóji na kompoty.

Chladnička na víno

Na trhu existují různé druhy elektricky chlazených vinoték. Liší se velikostí a výbavou. U těch dokonalejších najdeme i různé teplotní zóny, takže máme svá oblíbená vína vždy připravená. Pokud nemáte ani sklep a nechcete investovat do nákupu zařízení a jeho provozu, nezbývá, než vybrat nejchladnější místnost bytu a láhve tam umístit, pokud možno, ve vodorovné poloze. Korek je stále ponořen a láhev těsní. Na láhve nesmí svítit slunce a měly by být ve tmě.

Které víno archivovat

K uskladnění se hodí vína s vyšším obsahem alkoholu než 12 % a s vyšším obsahem kyselin nebo o vína sladší. U těchto typů je předpoklad, že skladování vydrží.

Pokud ovšem nemáte kvalitní sklep nebo chladící zařízení, raději nepočítejte s tím, že vám nakoupené víno vydrží déle než obvyklou dobu.

Odborníci jsou jistota

Pro běžného spotřebitele je proto nejlepší si najít solidního vinaře, který umí udělat kvalitní víno. U něj pak průběžně nakupovat. Odpadne starost, co s uskladněním a máte k dispozici víno s nižším obsahem siřičitanů a dalších příměsí. Pokud byste si chtěli nějaká vína uskladnit, raději s vinařem domluvte uskladnění v jeho sklepě, případně využijte nabídky větších vinařských společností, které pronajímají soukromé vinné boxy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve