Fígle pro každou dobrou hospodyňku. Zachránit se dá i přesolený guláš

 Ostatní 
15. března 2019 10:44 / Marie Popelková
  12
📷
6 fotografií v galerii
Opakem soli je cukr, což znamená jediné Shutterstock
Pořídili jste si novou kuchyň, ve které chcete trávit více času než předtím? Nová linka, sporák ani dřez ale nezaručí stoprocentní úspěch. Naučte se fígle, kterými dokážete vaření posunout na lepší úroveň, nebo zachránit i pokažený oběd.

Dobře vybavená kuchyně je královstvím každé hospodyňky. Ani nejmodernější vybavení ale neznamená, že umíte dobře vařit a že každé jídlo bude chutnat jako z vyhlášené restaurace od nejlepších kuchařů.

Přesolené jídlo

I když se vám v nových hrncích nebo na nové pánvi něco nepodaří, můžete to ještě napravit. Existují totiž triky, kterými můžete vybruslit z toho, co jste předtím pokazili. Nebo díky nim jídlo zlepšit. Přesolili jste polévku, guláš nebo jinou omáčku? Pomoct si můžete přidáním vody, brambory, ale také kostkou cukru. Právě cukr totiž absorbuje přebytečnou sůl. A podobně funguje i med.

1. Kostka cukru

Opakem soli je přece cukr. Vezměte kostku cukru, ponořte ji do přesolené omáčky a jakmile se začne rozpouštět, vyjměte ji. Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost, proto je potřeba ji okamžitě vyndat.

2. Brambory

Jsou skvělé nejenom na zahušťování! Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte nebo v případě omáčky nastrouhejte. Nechte v jídle povařit 10 - 15 minut a poté vyjměte. Stejně jako cukr i brambory umí rychle vstřebat sůl. 

3. Houska nebo chleba

Pečivo funguje hlavně u omáček, a to velice dobře. Oproti ostatním zmíněným surovinám dokáže pečivo vsáknout až o 40 % soli více. Housku či chléb povařte v přesoleném pokrmu a poté vyjměte ven. Jídlo si hlídejte a dejte pozor, aby pečivo příliš nezměklo!

4. Voda a vývar

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem, se nabízí zachránit opět vývarem. Samozřejmě ale záleží na množství soli. 

5. Mléko a smetana

Ingredience, které jídlo dokáží zjemnit a pomohou vám i s nadbytkem soli.

Triky s masem

Rádi vaříte hovězí nebo skopové maso, ale není výjimkou, že je gumové jako podrážka? Pomoct by mělo bílé víno. Stačí ho při dušení podlít pár lžícemi a maso by mělo být měkčí a také chutnější, takže ho klidně můžet naservírovat rodině na nedělní oběd.

Kotlety zase budou měkčí, když je hodinu až dvě před obalením potřete směsí citronu a oleje a necháte uležet. Pokud se chystáte jíst játra, uděláte dobře, když je dvě hodiny před úpravou ponoříte do studeného mléka. Játra by se měla zbavit zvláštní vůně, kterou nemusí mít každý rád.

Pokud chcete na mase vytvořit kůrku, posypejte ho lehce moučkovým cukrem. Kůrka pak bude chutná a křupavá. Kuře zase upečete rychleji, pokud stehna a prsa propíchnete kovovými jehlicemi a dáte ho do trouby i s nimi. Kůrku můžete mít lepší díky potírání směsí černého piva se lžící medu a několika kapkami balzamikového octa. 

Kuře druhý den a tučné maso

Pokud máte upečenou drůbež, ale nespořádáte ji všechnu, můžete si pochutnat i druhý den. Stačí ji další den polít smetanou a vložit do horké trouby.

Jestli pro změnu nechcete příliš mastné řízky, po obalení v trojobalu je namočte do rozšlehaného bílku. Strouhanka potom lépe drží, neopadává a nepřipaluje se, navíc nebude tolik nasávat tuk. O pečlivosti při výběru nové kuchyně jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?