Jak probudit chatu či chalupu po zimním spánku

 Ostatní 
20. března 2019 07:28 / Jitka Holoubková
  0
📷
4 fotografie v galerii
První jarní návštěva chaty určitě nebude o odpočinku Pixabay
Co všechno je třeba udělat na chalupě poté, co se rozloučila zima a pomalu, ale přece jen přichází vytoužené jaro? Není toho málo, takže raději počítejte s celým víkendem a vezměte si na pomoc rodinu. Poradíme, jak na to.

První víkend strávený v přírodě na chalupě či chatě určitě nebude odpočinkový. Několik měsíců, po které jste vaši oblíbenou nemovitost určenou k rekreaci nenavštívili, se na ní podepsalo. Stejně jako předchozí roky. A pokud byste neudělali těch několik nutných zásahů, které ji vrátí zase do života, těžko byste se v ní mohli cítit komfortně po zbytek sezony. Takže, o co všechno půjde?

Stromy, větve, kádě, okapy, střecha

Ještě než se vůbec dostanete k odemknutí hlavních dveří, uvidíte, co vás případně čeká na zahradě. Možná mráz roztrhal sud, do kterého ještě po vašem zazimování napršelo a nikdo pak vodu nevylil. Možná, že těžký sníh polámal i nějaké větve ovocných stromů nebo silný vítr nějaký strom dokonce vyvrátil či zlomil v kmeni. Je třeba proto zajistit, aby tyto stromy nebyly nebezpečné vám a rodině.

Když pak chatu obejdete dokola, ukáže se, jestli náhodou ulámané větve neskončily v okapech a neponičily je. Okapy také mohou být zanesené listím a bahnem, které je ucpalo, a dešťová voda se tak místo rýnou valila někde po zdi a poškodila omítku. Stejně tak je třeba podívat se na půdu, zda sníh a vítr neshodily nějaké tašky ze střechy. Něco možná zvládnete opravit sami, na něco si ale budete muset zavolat řemeslníka.

Měli jste nezvané návštěvníky?

Možná jste se už dostali ke slavnostnímu odemčení hlavních dveří chalupy. Ale copak? Není tak slavnostní, jak jste si představovali? Hned první kroky skončily v něčím trusu? Buďte v klidu. To k odzimování patří. Vaše nomovitost velmi pravděpodobně sloužila od začátku prosince do konce února jako azylový dům pro myši, kuny a možná i další zvířata. V tom horším případě pro nějakého lidského nezvaného hosta. Proto je dobré mít s sebou několik pastiček na myši a rozmístit je po celém domě. S vyhnáním kuny to bude možná trochu složitější, ale pár tipů najdete zde.

Často ale postačí jen to, že dům přestane být opuštěný. Lidský pach, hluk a něčí rejdění smetákem a hadrem většinou divoká zvířata vyžene.

Ovšem pokud jste zjistili, že váš romantický útulek navštívil nějaký vagabund a zloděj, nejdříve zkontrolujte, co všechno se ztratilo, pak si položte otázku, zda bylo rozumné v něm cenné věci nechávat bez dozoru, a nakonec zavolejte policii a oznamte vloupání. Možná budete mít štěstí a něco z ukradených věcí se vám vrátí.

Oheň, voda a velký průvan

Co jste už určitě udělali, je samozřejmě otevření všech oken. Dům potřebuje po zimě pořádně vyvětrat. V době, kdy se tu netopilo, se v něm usadila vlhkost a na stěnách se možná sem tam objeví i plíseň. Takže dezinfekční, čisticí a protiplísňové prostředky určitě vezměte s sebou.

Pak je třeba věnovat pozornost dvěma základním živlům, což je voda a oheň. Hlavní uzávěr vody, který jste na podzim zavřeli, aby mráz nepotrhal potrubí, můžete opět otevřít a vodu nechte chvíli odtéct. Pokud máte vlastní studnu, tak než se napijete, bude dobré nechat kvalitu pitné vody po zimě odborně zkontrolovat. Kontrolu potřebují i kamna, ale nejdřív postačí ta vaše laická. Zjistěte, zda kamna dobře táhnou a jestli je komín průchodný. Zatopte, ale nechte ještě chvíli okna dokořán.

Vyvětrat potřebují také peřiny, deky a matrace. Všechno v domě se navíc musí omést či umýt. Pavučiny ani myší bobky do chalupy nepatří. Potraviny, u nichž si nejste jisti, jestli se o ně nezajímali nezvaní hosté, raději vyhoďte a nahraďte čerstvými. Takže hodně štěstí a sil při vítání jara na chalupě!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod