Plechovky od nápojů mohou najít nečekané využití

 Ostatní 
03. srpna 2019 15:13 / Petr Vlach
  8
📷
5 fotografií v galerii
Staré plechovky nemusí končit v koši nebo ve sbírce shutterstock
Pokud patříte k lidem, kteří rádi využijí určité předměty na maximum, určitě vás zaujmou nápady na opakované využití plechovek od nápojů. Přinášíme některé podařené pro vaši inspiraci.

Nápojová plechovka vzniká poměrně složitým procesem. Je vyrobena z taženého hliníku, důmyslně uzavřena dvojitým spojem. Uvnitř je epoxidový nástřik, který chrání nápoj před kontaktem s kovem. Ročně se vyrobí asi 100 miliard takových plechovek. Po použití ale nemusí skončit jen ve sběrných surovinách.

Klasické nápady

Největší klasikou v opakovaném použití je odstřižení vrchního dílu a použití plechovky jako nádoby na určité předměty. Můžeme mít v plechovkách roztříděné šroubky, matičky a další drobné předměty v naší dílně. Můžeme ale plechovku polepit papírem či textilem a použít ji jako stojánek na tužky, anebo dokonce jako vázičku na drobnější květiny. Někteří neváhají a nasypou dovnitř hlínu na pěstování drobných bylinek či jiných rostlin. Pokud mají mít k nádobě přístup děti, je vhodné myslet na začištění a ochranu vrchní části, která po odstřižení víčka bude velmi ostrá.

Rytmické hudební nástroje

Velmi dobrým využitím je naopak to, kdy otvorem v plechovce dovnitř nasypete různý materiál, který pak vytvoří zajímavý rytmický doprovod k vašim hudebním pokusům. Nebudou to sice klasické rumba koule, ale plechovka s rýží, čočkou či jinými předměty se umí zajímavě rozeznít. Otvor pak stačí přelepit vhodnou nálepkou. Celou plechovku si můžete samozřejmě zkrášlit podle svých představ.

Lihový vařič

Z prázdných plechovek od nápojů se dá jednoduše vyrobit lihový vařič pro výlety do přírody. Potřebujeme na to dva spodní díly odstřižené asi 5 cm nad dnem. Do jednoho vytvoříme do kruhu řadu otvorů, které budou sloužit jako budoucí trysky našeho hořáku. Do spodní části nalijeme trochu technického lihu a přiklopíme ji vrchní částí s otvory. Do prohlubně nalijeme trochu lihu, který zapálíme. Jak líh hoří, vzniká uvnitř vařiče teplota, která způsobí, že se začnou uvolňovat lihové páry. Ty unikají vrchními otvory a dají se zapálit. Nad vařič umístíme plechový hrníček a za chvíli máme nápoj uvařený. Pokud chcete něco výkonnějšího, zkuste si pořídit vařič na propan-butan. Tip k tomu najdete třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod