Jak vybrat správný přenosný vařič na toulky přírodou

 Ostatní 
19. dubna 2019 09:16 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Plynové vařiče vám usnadní pobyt v přírodě Shutterstock
Dobré vybavení pro toulky přírodou je velmi důležité. Vedle kvalitní obuvi, stanu a spacího pytle existuje i řada drobností, které vám zpříjemní cesty. Je ale dobré vědět, jak je využít na maximum.

Velmi užitečnou věcí je malý přenosný vařič na propan-butan. Existuje celá řada typů. Jak ale vybrat ten správný? A jak to udělat, aby člověk neplatil zbytečně moc peněz? A jak vše správně použít? Máme užitečné rady.

Nebojte se nákupu v Číně

Jedním způsobem, jak pořídit malý lehký vařič, je nakoupit v Číně. Vařiče tam prodávají už asi za sto padesát korun, což je zhruba třikrát méně, než stojí základní model u nás. Navíc je takový vařič vybaven i piezoelektrickým zapalovačem, což je samozřejmě velká výhoda. Vařič je zcela kompatibilní se šroubovacími bombičkami, které jsou u nás běžně v prodeji, takže se netřeba bát. Dají se sehnat bomby s různou směsí plynů. Některé jsou vhodnější pro zimní období, jiné pro léto. Bombičky si ale musíte koupit u nás, protože se pochopitelně nesmí přepravovat z bezpečnostních důvodů v letadle a s jejich doručením by tedy mohl být problém.

Jak poznat, kolik je v bombě plynu

Tato otázka napadne každého, kdo si vařič na propan-butan pořídí. Když bombičkou zatřesete, sice vnímáte, že v ní něco je. Ale stačí to ještě na víkend? Nebo je to tak na jeden ešus s čajem? Na zjištění množství existuje velmi jednoduchý způsob. Potřebujete k němu lavor s vodou nebo v přírodě třeba malý rybníček. Plynovou bombu vložíte do vody dnem vzhůru a zjistíte, jak moc se ponoří. Když to uděláte s plnou bombou a uděláte si rysku, poznáte, o kolik se po určité době používání vynořila. Časem budete tímto způsobem odhadovat hodnoty docela přesně.

Dají se turistické bombičky plnit?

Turistické bombičky jsou určené na jedno použití. Existují v různých velikostech. Vedle klasického šroubovacího uzávěru jsou ještě „nacvakávací“, které ale musí zůstat k vařiči připojeny po celou dobu, dokud je v nich nějaký plyn. Ty jsou ale určeny pro jiné vařiče. Pro šroubovací bombičky sice existují způsoby plnění, které spočívají v propojení malé bomby s velkou bombou a s přelitím kapalného plynu do turistické kartuše. Zastánci metody tvrdí, že lze turistickou bombičku naplnit asi pětkrát či dokonce vícekrát. Je ovšem třeba během procesu pečlivě sledovat váhu bomby, aby se do ní nedostalo větší množství plynu, než je schopna pojmout. Už z toho vyplývá, že rozhodně nejde o proces, který by se dal doporučit. Než ušetřit peníze, je jistě lepší mít kvalitní produkt, který lze bezpečně použít. Navíc originální náplně lépe hoří v chladnějším počasí a stojí kolem stokoruny.

Jak zrychlit proces vaření

Velkým nepřítelem pro vaření v přírodě je vítr. Jestliže používáte vařiče, které nemají zakrytý plamen, je vždy potřeba použít nějakou zástěnu. Můžete si ji také pořídit spolu s vařičem, ale můžete ji udělat improvizovaně z nějaké menší plachty či přenosného solárního panelu či dalších předmětů, které máte po ruce. Tyto pomůcky využijete i v případě, že jste rozhodnými odpůrci vaření na plynu a dáváte přednost jiným varientám, které jsou popsány třeba zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47